Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Syn týrá rodiče

KRAJ - Až osmileté vězení hrozí za šikanu rodičů 29letému muži. 

Včera si převzal usnesení o zahájení trestního stíhání 29letý muž z Českolipska. Ten už několik let vytváří v místě svého trvalého bydliště nesnesitelné životní podmínky pro své rodiče, které napadá slovně i fyzicky.  Denně se na jejich hlavu snášejí peprné urážky a výčitky. Několikrát už jim vyhrožoval tím, že je nechá oba "zlikvidovat", a že zná lidi, kteří to pro něj udělají. Když je syn v ráži, ničí zařízení domácnosti a po jednom takovém incidentu už byl policií vykázán z obydlí.  Napjatá atmosféra se v domácnosti drží neuvěřitelných pět let, zpočátku se manželé nijak aktivně nebránili. Na policisty se obrátili až ve chvíli, kdy jim začal vyhrožovat zabitím. Pokud ho soud nyní uzná vinným ze zločinu týrání osoby žijící ve společném obydlí, může ho poslat až na 8 let za mříže.

Policisté v celém Libereckém kraji letos vyšetřovali celkem 7 oznámených případů týrání osoby žijící ve společném obydlí, za celý rok 2015 bylo těchto kauz 23. Z uvedených statistika lze usoudit, že je ve skutečnosti případů domácího násilí mnohem více, ale policisté se jimi nezabývají. Proč? Protože je úřadům nikdo neoznámil. Oběti domácího násilí sbírají k takovému kroku odvahu někdy měsíce a nebo i dlouhé roky. Bojí se ostudy, rozpadu rodiny nebo ještě větší agrese ze strany násilníka. Někdy jsou oběti na svém tyranovi ekonomicky závislí, nemají kam odejít a nevědí si se svou situací rady. Násilí z rodiny ale jen tak nevymizí, pokud jeho oběť nevyhledá pomoc. 

Oběť domácího násilí chrání trestní zákoník, který společenskou nebezpečnost takového jednání definuje v § 199 následovně :

(1) Kdo týrá osobu blízkou nebo jinou osobu žijící s ním ve společném obydlí, bude potrestán odnětím svobody na šest měsíců až na čtyři léta.

(2) Odnětím svobody na dvě léta až osm let bude pachatel potrestán,


a) spáchá-li čin uvedený v odstavci 1 zvlášť surovým nebo trýznivým způsobem

b) způsobí-li takovým činem těžkou újmu na zdraví

c) spáchá-li takový čin nejméně na dvou osobách nebo

d) páchá-li takový čin po delší dobu.

(3) Odnětím svobody na pět až dvanáct let bude pachatel potrestán způsobí-li činem uvedeným v odstavci 1

a) těžkou újmu na zdraví nejméně dvou osob nebo

b) smrt.

Pojem domácí násilí v sobě zahrnuje násilí mezi osobami bydlícími ve společné domácnosti, ke kterému dochází opakovaně, zpravidla a skrytě před veřejností. Agresivní jednání pachatele, které zákon označuje pojmem týrání, může mít fyzický psychický nebo sexuální charakter (jednotlivě nebo v různých kombinacích). Jednání násilné osoby se zpravidla stupňuje a postupně vede ke ztrátě schopnosti oběti násilné incidenty zastavit a narušený vztah efektivně vyřešit. K týrání dochází jednak mezi dospělými partnery (také stejného pohlaví), kteří v některých případech do násilného vztahu přímo nebo nepřímo vtahují společně s nimi žijící děti, dále dochází k násilí přímo na nezletilých dětech, nebo mezi jednotlivými členy rodiny, například sourozenci, případně na seniorech. Podle právní praxe může být poškozeným i nájemník užívající byt společně s jeho majitelem.

Jednání pachatele nemusí dosahovat závažnosti některého jiné trestného činu, například ublížení na zdraví. Skutkovou podstatu tohoto trestného činu pachatel naplní tím, že se opakovaně dopouští jednání, které se vyznačuje vyšším stupněm hrubosti a bezcitnosti, které poškozená osoba oprávněně pociťuje jako těžké příkoří ze ztráty lidské důstojnosti a pro trestnost postačuje, aby jednotlivé opakované útoky dosahovaly závažnosti přestupků proti občanskému soužití nebo majetku (viz § 49 a § 50 zákona č. 200/1990 Sb., o přestupcích).

Specifickým znakem je společné obydlí, v důsledku kterého je vytvořena závislost, jež v praxi ztěžuje oběti možnost společnou domácnost opustit.

Informace o pomoci pro oběti domácího násilí naleznete na stránkách : http://www.domacinasili.cz/, kde se proklikáte mimo jiné i na konkrétní kontakty Intervenčních center České republiky včetně Centra intervenčních a psychosociálních služeb Libereckého kraje.

 

11. 5. 2016
por. Bc. Ivana Baláková
KŘP Libereckého kraje, tisková mluvčí


 

 


 

 

vytisknout  e-mailem