Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Systém DPO

Zveřejnění podle ustanovení § 5 odst. 3 zákona č. 106/1999 Sb. 

Žadatelka požadovala poskytnutí následujících informací:

1) Bylo před uvedením do provozu Informačního systému Digitální podoba osob (případně později) zpracováno posouzení vlivu na ochranu osobních údajů (tzv. DPIA) podle § 37 zákona o zpracování osobních údajů? Pokud ano, pak žádám o jeho poskytnutí.

2) Bylo zpracování osobních údajů v IS DPO konzultováno s Úřadem pro ochranu osobních údajů ve smyslu § 38 zákona o zpracování osobních údajů? Pokud ano, tak s jakým výsledkem? Pokud k výsledku této konzultace existuje písemná dokumentace, pak žádám o její vydání.

3) Žádám o poskytnutí zprávy o stavu a průběhu zkušebního provozu systému DPO, která měla být dle čl. III písm. a) bod 4. předložena do 31. 3. 2023

4) Žádám o následující informace k IS DPO:

a. Kolik je ke dni podání této žádosti o informace celkem fotografií v referenční databázi?

b. Kolik osob má do systému k datu podání žádosti o informace přístup a v jakých útvarech tyto osoby pracují

c. V kolika celkem případech od spuštění IS DPO byly využity jednotlivé způsoby porovnávání fotografií. Tyto případy prosím rozdělte do skupin podle způsobu porovnávání:

  • Fotografie – celá referenční databáze
  • Fotografie – více konkrétních fotografií předvybraných z referenční databáze podle nějakého klíče (zde případně sdělte prosím typové příklady, jak jsou tyto fotografie vybírány a na základě jakých kritérií)
  • Dvě fotografie navzájem

Policie České republiky jako povinný subjekt podle § 2 odst. 1 zákona č. 106/1999 Sb. žádost o informace posoudila a po vyloučení těch informací, u nichž to stanovuje zákon č. 106/1999 Sb., poskytla žadatelce následující informace:

Ad 1)

Posouzení vlivu na ochranu osobních údajů (tzv. DPIA) pro informační systém Digitální podoba osob (dále jen: „IS DPO“) bylo zpracováno. Po vyloučení informací, u kterých to stanovuje zákon č. 106/1999 Sb. tento dokument povinný subjekt poskytl. 

Ad 2)

S ohledem na kritéria definovaná v ustanovení § 38 odst. 1 zákona č. 110/2019 Sb., o zpracování osobních údajů, spravující orgán nevyhodnotil nezbytnost předchozí konzultace předmětného zpracování s Úřadem pro ochranu osobních údajů, ke konzultaci tudíž nedošlo.

Ad 3)

Zprávu o stavu a průběhu zkušebního provozu IS DPO včetně průvodního dopisu adresovaného policejnímu prezidentovi povinný subjekt žadateli po vyloučení těch informací, u kterých to stanovuje zákon č. 106/1999 Sb., poskytl.

Ad 4)

a. Ke dni podání žádosti eviduje policie v referenční databázi 19 666 787 fotografií;
b. Jedná se celkem o 73 osob, které jsou zařazeny na 3 útvarech Policie České republiky, tedy Policejním prezidiu České republiky, Národní centrále proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování a Národní centrále proti terorismu, extremismu a kybernetické kriminalitě služby kriminální policie a vyšetřování. Jedná o 37 operačních důstojníků z důvodu zastupitelnosti a směnnosti služby, 7 osob zajišťujících technický provoz, zbývající osoby jsou pak příslušníci služby kriminální policie a vyšetřování.
c.

  • „Fotografie – celá referenční databáze“ - celkem bylo vyřízeno 149 žádostí o využití předmětného systému
  • „Fotografie – více konkrétních fotografií předvybraných z referenční databáze podle nějakého klíče“ - 0 (systém tuto funkcionalitu neumožňuje);
  • „Dvě fotografie navzájem“ - 0 (systém tuto funkcionalitu neumožňuje).

Ve vztahu k vyloučeným informacím povinný subjekt zároveň vydal rozhodnutí o odmítnutí části žádosti o informace.

pplk. Mgr. art. et Mgr. David Schimmer – 8. 3. 2024

vytisknout  e-mailem