Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Tahal se o kabelku, pak strhl řetízek

Karviná - mladíka, který se neštítil oloupit špatně se pohybující seniorku, obvinili kriminalisté z loupeže. Má mít na „svědomí“ ještě další násilný skutek a krádež. V současnosti je ve vazbě. 

Minulý týden byla v Karviné oloupena seniorka. K více než osmdesátileté paní, která se při chůzi opírala o seniorský vozík, přistoupil zezadu mladý muž a pokusil se jí vytrhnout kabelku. Žena si všimla, že ji sleduje, proto měla svou kabelku přitisknutou na těle. Při přetahování paní volala o pomoc a také mladíka uhodila. Ten kabelku pustil, ale z krku jí strhl řetízek s přívěsky a utekl. To už k poškozené doběhla svědkyně a zavolala policii.

Do pátrání po pachateli se zapojili policisté obou karvinských obvodních oddělení a kriminalisté. Na základě místní a osobní znalosti následující den odcizené šperky nalezli v jedné ze zastaváren a po dalších dvou dnech zadrželi podezřelého mladíka.
Během prověřování výše uvedeného skutku vyšly najevo další skutečnosti o jeho trestné činnosti v Karviné. Koncem července se měl násilím zmocnit mobilního telefonu nezletilé dívky. O několik dní později měl odcizit kabelku s osobními doklady, platební kartou a finanční hotovostí, kterou měla vedle sebe na lavičce odloženou poškozená žena.

Mladík s kriminalisty spolupracoval a k činům se doznal. Sdělil, že peníze z trestné činnosti použil převážně na nákup pervitinu. Šperky, které strhl z krku seniorky, byly zajištěny v zastavárně, takže mohou být navráceny jejich majitelce.
Kriminalisté osmnáctiletého mladého muže obvinili ze spáchání zvlášť závažného zločinu loupeže a ze spáchání přečinů krádeže a neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku. V případě odsouzení mu hrozí trest odnětí svobody až na deset let. Aby se trestnímu řízení nevyhýbal anebo trestnou činnost neopakoval, je v současnosti ve vazbě. Není ovšem vyloučeno, že se mohl dopustit ještě další skutků, v tom případě by mu bylo trestní stíhání rozšířeno.

por. Mgr. Daniela Vlčková
oddělení tisku
17. 8. 2023
 

Odkazy do noveho okna

vytisknout  e-mailem