Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Taktické cvičení AMOK 2023

Zákrok proti aktivnímu střelci 

V úterý 31. října 2023 proběhlo taktické cvičení moravskoslezských policistů zaměřené na eliminaci aktivního střelce. To simulovalo ozbrojený útok ve vestibulu budovy železniční stanice Ostrava-Vítkovice.

Jednalo se o útok trojice pachatelů, která si chtěla vyřídit účty se skupinou osob zdržujících se v prostorách areálu železniční stanice. Mezi těmito skupinkami došlo nejdříve ke slovní rozepři a následně k fyzické potyčce, která vyvrcholila střelbou, a to i na nezúčastněné osoby, které utrpěly vážná zranění, v několika případech také smrtelné.

Během chvíle od oznámení na místo dorazily první prvosledové hlídky, které zahájily zákrok vedoucí k eliminaci pachatelů. Jeden z pachatelů před příjezdem prvních policistů ujel osobním vozidlem a další policisté po zjištění těchto informací začali po tomto pachateli a vozidle pátrat. Další z pachatelů se zabarikádoval v jedné z místností, a proto byla do akce povolána i zásahová jednotka.

Na místě události byl stanoven perimetr od místa útoku, do kterého byl zamezen přístup. Současně byl zřízen řídící štáb a velící policejní důstojník koordinoval složky IZS na místě. Následně proběhla eliminace pachatelů.

Do cvičení se zapojilo několik desítek policistů z řad zejména pořádkové policie, ale také dopravní policie a služby kriminální policie a vyšetřování. Všichni si v reálných podmínkách otestovali několik modelových situací, se kterými se mohou setkat.

Cvičení se zúčastnili hasiči, zdravotníci, strážníci Městské policie Ostrava, a dále 50 figurantů zdravotnické záchranné služby.

Cílem bylo nejen ověřit postup složek integrovaného záchranného systému při společném zásahu proti nebezpečným pachatelům, ale také procvičit poskytování přednemocniční neodkladné péče, třídění velkého počtu zraněných osob metodou START a prokázat úroveň spolupráce všech zasahujících složek. Poděkování za poskytnutí prostor a veškerou spolupráci patří rovněž Úřadu městského obvodu Ostrava-Vítkovice a Českým drahám.

por. Mgr. Pavla Procházková 
oddělení tisku
1. listopadu 2023

Odkazy do noveho okna

vytisknout  e-mailem