Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Taktické cvičení AMOK – AKTIVNÍ STŘELEC

RAKOVNICKO – Útočník byl zneškodněn. 

V úterý 23. května v dopoledních hodinách proběhlo na základní škole v Kounově taktické cvičení policistů z Územního odboru policie Rakovník s názvem AMOK – AKTIVNÍ STŘELEC.

Aktivní střelec je nebezpečný ozbrojený pachatel, jehož cílem je zabít co největší počet osob, a to ještě před tím, než bude v jeho jednání zastaven policií. Buď jeho útočení zastaví policie, nebo svůj život ukončí střelec sebevraždou, například zastřelením. Aktivní útok bývá zpravidla promyšlený a i dlouhodobě naplánovaný. Útočník nemívá připravený plán ústupu, nechce vyjednávat a většinou se nehodlá ani vzdát.

Policie České republiky se v návaznosti na dění ve světě již delší dobu touto problematikou zabývá, a právě proto probíhají speciální výcviky a cvičení, aby byli policisté v případě takových útoku připraveni.

Tématem tohoto cvičení bylo řešení mimořádné události, a to útok aktivního střelce v budově základní školy.

Cílem cvičení bylo prověřit akceschopnost prvosledových hlídek, které byly pro takové události zřízeny, avšak se to netýká jen prvosledových hlídek, ale samozřejmě všech policistů. Sledovalo se u zasahujících, zda zvolí v této rizikové situaci vhodný taktický postup, který musí být veden k eliminaci pachatele. Úkolem policistů bylo velmi rychle a správně zakročit proti útočníkovi a eliminovat jej tak, aby byly škody na životech minimální.

Při vyhodnocení vedení územního odboru plk. Mgr. Jiří Šiler, plk. Mgr. Ivan Horák a kpt. Ing. Jiří Jurgovski pochválil zakročující policisty za jejich rychlost, reakci a vhodně zvolený postup. Díky tomu všemu byl aktivní střelec brzy zneškodněn.

nprap. Michaela Richterová
tisková mluvčí
P ČR Rakovník
24. května 2017

Odkazy do noveho okna

vytisknout  e-mailem