Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Taktické cvičení složek integrovaného záchranného systému

PLZEŇ - Námětem cvičení bylo jednání aktivního útočníka na Západočeské univerzitě v Plzni, který způsobil několika osobám smrtelná střelná zranění, další osoby pak zranil těžce, středně nebo lehce. 

Tak jako každý rok jsme i letos připravili cvičení, která jsou tematicky zaměřená na problematiku aktivního útočníka. S ohledem na kontext událostí, které se v minulosti odehrály v různých částech světa a které se bohužel i nadále odehrávají, realizujeme tato cvičení již dlouhodobě a nejsou tedy pro policii žádnou novinkou. Nicméně vzhledem k několika událostem, které se v předešlých letech staly i na území České republiky, zejména pak s ohledem na tragickou událost z prosince minulého roku na FF UK v Praze, nabývají tato cvičení na své důležitosti, a proto jim věnujeme i naši zvýšenou pozornost. 

Jedno z největších takto koncipovaných cvičení v Plzeňském kraji proběhlo v úterý 10. září v Plzni v prostorách Západočeské univerzity v Plzni. Cvičení, kterého se zúčastnila celá řada složek Integrovaného záchranného systému Plzeňského kraje, předcházela dlouhodobá příprava, řada schůzek a jednání, až se právě v tento den mohla spustit samotná cvičná situace.

V našem případě byla námětem cvičení přítomnost aktivního střelce na Západočeské univerzitě v Plzni, který se pohyboval v jejích vnitřních prostorách a způsobil několika osobám smrtelná střelná zranění, další osoby pak zranil těžce, středně nebo lehce.
Do cvičení se zapojila celá řada policistů z různých organizačních článků či služeb našeho útvaru. Jednalo se např. o policisty ze služby pořádkové policie, o kolegy z obvodních oddělení, z prvosledových hlídek, speciální pořádkové jednotky či zásahové jednotky. Neméně důležitou úlohu sehrávali také kolegové ze služby dopravní policie, policisté ze služby kriminální policie a vyšetřování, stejně tak jako policisté z oddělení krizového řízení, krizoví interventi a svou nezastupitelnou úlohu sehráli kolegové z operačního střediska našeho krajského ředitelství.

Ve spolupráci s Městskou policií Plzeň, Hasičským záchranným sborem Plzeňského kraje, Zdravotnickou záchrannou službou Plzeňského kraje, samosprávou – v tomto případě tedy s Magistrátem města Plzně a touto vysokou školou jsme prověřovali naši vzájemnou kooperaci, sled jednotlivých činností a na ně navazujících postupů, výměnu informací a poznatků aj. za účelem prohloubení a zefektivnění naší spolupráce.

Mimo výše uvedené sloužilo toto cvičení také k tomu, abychom si procvičili naše policejní postupy a jednotlivé aktivity, které musí policisté v případě takové mimořádné události zajistit a plnit. To vše toto cvičení splnilo.

„V prvé řadě bych chtěl poděkovat vedení Západočeské univerzity v Plzni za možnost realizovat cvičení právě v jejich prostorách, stejně tak jako bych chtěl vyjádřit své poděkování studentkám, studentům a všem zaměstnancům této fakulty, kteří v den našeho cvičení neměli zajištěny standardní podmínky a byli námi realizovaným cvičením dotčeni. 

Velice si vážím toho, že jsme si právě na Vaší vysoké škole mohli procvičit naše policejní postupy, činnosti, výměnu informací a poznatků a prohloubit kooperaci s dalším složkami Integrovaného záchranného systému Plzeňského kraje, a to včetně procvičení spolupráce přímo s vámi. Přestože takto zaměřené cvičení realizujeme již dlouhodobě, je s ohledem na celosvětové dění, i s ohledem na bohužel velmi tragickou událost z konce minulého roku na FF UK v Praze, a také velmi nešťastnou událost z minulého týdne na základní škole v Domažlicích, nezbytné být na takové mimořádné situace co možná nejlépe připraveni a věnovat jim společně zvýšenou pozornost“, uvedl brig. gen. Petr Macháček, ředitel Krajského ředitelství policie Plzeňského kraje.

Cvičení bylo důležitou zkouškou i pro Západočeskou univerzitu v Plzni. „Chtěli jsme si v praxi otestovat technologie, o jejichž koupi uvažujeme pro zajištění větší bezpečnosti všech, kteří se denně pohybují v budovách ZČU a jejich okolí. Jednáme tak teď například o detektorech zvuků, modernějším kamerovém systému nebo o systému hromadného varování osob,“ vysvětlil rektor ZČU Miroslav Lávička. Do role figurantů se policistům přihlásila stovka studujících nebo zaměstnaných na ZČU. Šlo o ty, kteří v průběhu zimy a jara absolvovali teoretická školení v jejich režii.

Se vší úctou k pozůstalým obětí, jejichž životy vyhasly na konci minulého roku v Praze, i k dalším poškozeným, kteří tento útok naštěstí přežili, jsme alespoň v této míře chtěli veřejnost seznámit s tímto cvičením, aniž bychom chtěli dotčeným připomínat tragické momenty, kterými si museli projít.

Doufejme, a přejme si, aby zůstalo jen u námětů cvičení, nicméně připravenost na reálnou situaci je zcela zásadní a nutná…

mjr. Mgr. Pavla Burešová
10. září 2024

Odkazy do noveho okna

Taktické cvičení složek integrovaného záchranného systému

Taktické cvičení složek integrovaného zá... 

Detailní náhled

Taktické cvičení složek integrovaného záchranného systému

Taktické cvičení složek integrovaného zá... 

Detailní náhled

Taktické cvičení složek integrovaného záchranného systému

Taktické cvičení složek integrovaného zá... 

Detailní náhled

Taktické cvičení složek integrovaného záchranného systému

Taktické cvičení složek integrovaného zá... 

Detailní náhled

Taktické cvičení složek integrovaného záchranného systému

Taktické cvičení složek integrovaného zá... 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem