Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Taktické cvičení složek integrovaného záchranného systému

CHLUMČANY - Tématem tohoto cvičení bylo telefonické oznámení dopravní nehody železniční cisterny převážející nebezpečnou látku s autobusem převážejícím osoby. 

     Dnešního dne 4. června 2014 se v obci Chlumčany realizovalo taktické cvičení složek integrovaného záchranného systému. Účelem tohoto cvičení bylo ověření taktických postupů složek integrovaného systému při úniku nebezpečné látky při dopravní nehodě železniční cisterny a autobusu. Při cvičení došlo k zamezení úniku a šíření nebezpečné látky, zamezení úniku nebezpečné látky, vyproštění, ošetření a dekontaminace osob, ve spolupráci se všemi dostupnými složkami integrovaného záchranného systému. Policisté v tomto případě zajištovali bezpečnost a plynulost silničního provozu, což znamená nejen zabezpečení místa zásahu, ale i bezpečný příjezd a odjezd jednotlivých složek integrovaného systému a odklon dopravy přes okolní obce. Námětem cvičení bylo telefonické oznámení dopravní nehody na linku číslo 112, při které došlo ke střetu autobusu a železniční cisterny v obci Chlumčany. V oznámení je dále upřesněno, že z cisterny vytéká nějaká látka, kterou je potřísněno několik osob.

Cílem cvičení bylo:

1. Ověření taktiky zásahu, činnosti velitele zásahu při události s výskytem nebezpečných látek na drážním tělese.
2. Ověření úrovně spolupráce a komunikace mezi zapojenými složkami integrovaného záchranného systému.
3. Ověření způsobu komunikace a koordinace.
4. Prohloubení znalostí při zásahu s nebezpečnou látkou na drážním tělese.
5. Taktika nasazení stanoviště dekontaminace osob.
6. Spolupráce při zajištění transportu zraněných osob.
7. Použití velitelsko spojovacího vozu Hasičského záchranného sboru k zajištění komunikace v místě zásahu většího počtu jednotek.
8. Dodržování bezpečnosti a ochrany zdraví při práci po celou dobu trvání taktického cvičení.

     Policisté toto cvičení vyhodnotili velice pozitivně, jelikož vedlo k prověření jak samotné činnosti Policie České republiky na místě zásahu, tak i k prověření spolupráce s jednotlivými složkami integrovaného záchranného systému.


nprap. Ing. Jan Koželuh
4. června 2014

 

vytisknout  e-mailem