Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

"Talent" na nesprávné straně

KRAJ: Muž je podezřelý z mnoha podvodů a navíc se prokazoval smyšleným řidičským průkazem 

Od října 2008 se policisté obrátili při šetření kauzy jednatřicetiletého muže podezřelého z celé šňůry podvodů na veřejnost a média. Uveřejněné výzvy se bohužel neminuly účinkem. Několik desítek poškozených osob i firem se přihlásilo kriminalistům Krajského ředitelství policie Jihomoravského kraje. 
Jednatřicetiletý muž byl rozpracován na více místech České republiky a tak padlo rozhodnutí, směřovat všechny kauzy na jedno pracoviště. Tím se stalo specializované pracoviště Odboru hospodářské kriminality Krajského ředitelství policie Jihomoravského kraje v Brně.
Celý rok kriminalisté skládali střípky obrovské mozaiky. Až v letošním roce se začíná otevírat obraz zajímavé osobnosti podezřelého podvodníka, jež dokázal v rámci jediného paragrafu (§ 209 podvod z. č.40/2009) prezentovat širokou škálu využití. Kriminalisté mapovali především aktivity muže od roku 2007 do ledna roku 2009.
Nejvíce pozornosti kriminalisté věnovali nabídkám úvěrů od jistých bankovních společností, kde dokázal muž přesvědčit přibližně osmdesátku poškozených klientů. Propracoval kvalitní image bankovních společností, dobrá jména, sídla v Londýně, kvalitní webové stránky. To vše podpořil změnou svého jména, které nyní „zní lépe“. V souvislosti s nabídkami úvěrů prokázal podezřelý muž přesvědčivě vystupovat i v okamžicích, kdy už řada klientů pojala podezření. Někteří z poškozených mu znovu uvěřili a poskytli mu dokonce další finanční prostředky (například na letenku).
Aktivity mladého muže byly zaměřeny také na skupiny obchodních firem. Od nich odebíral elektroniku (notebooky, faxy, LCD monitory), hodinky, ale také například koňská sedla. A neplatil. V Brně napálil i tři velké významné hotely, kde služby odebral, ale nezaplatil za ně.  Proč mu společnosti dodaly zboží, které nezaplatil? Podezřelý muž uměl pracovat s různými strategiemi: svoji důvěru posilovat například tím, že předkládal při odběru zboží speciální cizojazyčné výpisy o převodu finančních prostředků. Těmi se pak snažil přesvědčovat pracovníky dodavatelských společností, že finanční prostředky jsou jistě někde na cestě z jeho zahraničního bankovního účtu. Většina uvěřila. Neuvěřila mu například jedna z brněnských cestovních kanceláří. Zde se pokusil muž podvodně vylákat zájezd do Dominikánské republiky v celkové hodnotě 100 000 korun. Za tento podvod ve stádiu pokusu si jednatřicetiletý muž vysloužil pobyt ve vazební věznici.
Policisté museli zpracovat dalších 8 usnesení, kde sdělovali další a další podvodné aktivity. V součtu se jedná o:  
  • 80 případů klientů – bankovní úvěry,
  • 3 hotely,
  • 1 cestovní kancelář,
  • 7 dodavatelů elektro,
  • 1 výrobce jezdeckých sedel,
  • 1 dodavatel hodinek,
  • 10 vydavatelů a reklamních agentur,
  • bilance v korunách: celkem se pokusil muž podvodně vylákat 22 milionů,
  • podvodně muž vylákal z výše uvedených poškozených firem i jednotlivců něco okolo 11 milionů nejen ale i v podvodně odebraném zboží i službách.
Jednatřicetiletý muž dokázal přelstít i řady médií, která nabízí inzertní a reklamní služby. Muži se podařilo uzavírat smlouvy na inzerci v médiích i reklamních agenturách v řádech desítek tisíc, někde i přes milion korun. Většina podvedených médií reagovala operativně, když muž neplatil, rychle službu zastavila. Přesto jim škody vznikly.
Čím to, že dokázal být muž ve svém počínání tak úspěšný, že dokázal přelstít i vydavatele celorepublikových deníků? Velkou roli hrála patrně důvěřivost osob, s nimiž jednal. To ale také může znamenat, že uměl správně komunikovat, vystupovat, disponoval znalostí z oboru a uměl cizí jazyk.
Muž žil nákladným životem a po republice se pohyboval v luxusních vozidlech továrních značek Mercedes nebo Jaguár Coupé. Co však kriminalisty Odboru hospodářské kriminality zaujalo, že mezinárodní řidičský průkaz na všechny skupiny vozidel, kterým se mladý muž opakovaně prokazoval, byl doslova smyšlený. Policistům k podivnému výtvoru uvedl, že absolvoval kurz v Gibraltaru. Kuriózní výrobek byl podroben dvojímu znaleckému zkoumání a cestou Národní ústředny Interpolu byl učiněn dotaz na ověření informace, zda skutečně muž v Gibraltaru autoškolu absolvoval. Odpověď zněla: nikoliv.  Znalci prokázali, že smyšlený mezinárodní řidičský průkaz nemá žádné ochranné prvky. Kartička také postrádá informaci o vydávajícím státu. Logo vydávající organizace je zprostředkovatelem rekreačních pobytů, levných letenek a ubytování. Znalci cizinecké policie také zjistili řadu chyb v anglických překladech textu. Pro posouzení pravosti bylo využito i speciálních mezinárodních informačních systémů.
Nový trestní zákoník je k muži vlídnější než předchozí zákon, hrozí mu v úhrnu 5 až 10 let za mřížemi.
 
Zpracovala: mjr. PhDr. Soňa Svobodová  

vytisknout  e-mailem