Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Taneční festival "Mácháč 2015" skončil - rekapitulace

ČESKOLIPSKO - Bezpečnostní opatření přineslo své výsledky. 

Tři dny trvající taneční festival "Mácháč 2015" na pláži Klůček v Doksech naplno zaměstnal tento víkend policisty a celníky, kteří byli zapojeni do bezpečnostního opatření. Jeho cílem bylo  udržet bezpečnost a plynulost silničního provozu,  předcházet majetkové trestné činnosti a v neposlední řadě odhalit případy držení nebo distribuce drog mezi návštěvníky akce.

Jak už jsme o víkendu  zmínili, nebyli na tak velký úkol policisté z Českolipska sami.  Přijeli jim vypomoci kolegové z oddělení silničního dohledu Libereckého krajského ředitelství, policisté z poříčního oddělení Krajského ředitelství policie Ústeckého kraje a policejního ředitelství Drážďany, kriminalisté z toxi týmu krajského ředitelství policie Libereckého kraje a pracovníci Celního úřadu Libereckého kraje společně se svými kolegy z Celního úřadu Drážďany. Díky technickému vybavení saských celníků, a to především iontovému spektrometru, který dovede na místě vyhodnocovat stopy po drogách nebo výbušninách, jsme společně odhalili řadu držitelů drog. Velké poděkování patří i policistům z krajského toxi týmu, kteří se podíleli společně s kriminalisty Územního odboru Česká Lípa na dopadení držitelů i distributorů drog přímo na samotné technoparty.

Zde jsou tedy výsledky jejich práce. Před soudem se bude zodpovídat celkem 9 osob z přečinu přechovávání omamné a psychotropní látky a jedu. Těm hrozí roční pobyt za mřížemi za držení převážně marihuany, ale také extáze, kokainu, efedronu nebo krystalické látky MDAM. Šest návštěvníků technoparty čeká trestní stíhání pro přečin nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy. Ti mohou strávit ve vězení až pět let za  distribuci drog. Na pláži Klůček v Doksech se na letošní party obchodovalo převážně s extází. Jeden z návštěvníků jich měl u sebe v době zadržení 50 tablet extáze , krátce před tím 4 kusy prodal.

Úspěšní byli také pracovníci českých a německých celních úřadů, kteří v průběhu víkendu při silničních kontrolách motorových vozidel a jejich posádek zadokumentovali 39 případů držení drog. Osobám, u kterých byly drogy zajištěny, je od 19 do 35 let. Nejčastěji měli u sebe marihuanu nebo extázi. Nyní všechny čeká správní řízení, ve kterém jim hrozí až patnáctitisícová pokuta. Další jeden tisíc korun pak budou každého stát náklady na vedení tohoto správního řízení.

Ve správním řízení skončí i 6 osob, které o víkendu řídili motorové vozidlo pod vlivem alkoholu (a nadýchali méně jak 1 promile) a 4 řidiči, kteří usedli za volant auta pod vlivem drog. Těmto všem řidičům policisté na místě zakázali další jízdu, osmi z nich zadrželi řidičský průkaz a šesti odtáhli vozidlo na záchytné parkoviště, kde si ho budou moci po zaplacení nákladů za odtah a parkovné, zase vyzvednout. Policisté zkontrolovali za celý víkend v souvislosti s konáním "Mácháče" celkem 783 osob a 361 vozidel. Třicetšest řidičů se dopustilo jiného dopravního přestupku, například nebyli připoutáni za jízdy bezpečnostními pásy,  řídili s mobilním telefonem v ruce a nebo neměli v pořádku technický stav vozidla. Dva řidiči se budou zodpovídat z  přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky, a to v souvislosti s jízdou pod vlivem alkoholu.

24. 8. 2015
por. Bc. Ivana Baláková
KŘP Libereckého kraje, tisková mluvčí

Odkazy do noveho okna

Mácháč - 1

Mácháč - 1 

Detailní náhled

Mácháč - 2

Mácháč - 2 

Detailní náhled

Mácháč - 3

Mácháč - 3 

Detailní náhled

Mácháč - 4

Mácháč - 4 

Detailní náhled

Mácháč - 5

Mácháč - 5 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem