Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Taška, odložená v nákupním vozíku,

je snadnou kořistí zlodějů, varují policisté! 

 

    Policisté na východě Čech vyšetřují od včerejšího dne opět několik krádeží, při kterých bývají poškozeni zákazníci při nakupování v obchodech.

     O tašku s platební kartou přišla včera nepozorná zákaznice v jednom obchodním domě v obci Chvaleticena Pardubicku. Žena, která se zřejmě věnovala více nákupu, než svým osobním věcem, u pokladny zjistila, že jí neznámý zloděj odcizil z nákupního vozíku uloženou tašku. V té měla peněženku, doklady a mobilní telefon. Škoda činí 3.000 korun. Neznámý zloděj využil nepozornosti zákaznice také v jednom z obchodních domů v Pardubicích. Té odcizil kabelku volně odloženou v nákupním vozíku a přišel si na finanční hotovost ve výši 5.500 korun. Celková škoda je vyčíslena na 16.800 korun. Další obdobnou krádež vyšetřují policisté z Policie ČR, Obvodního oddělení III v Hradci Králové. Zloděj v prodejně hypermarketu na Brněnské třídě využil nepozornosti starší zákaznice a odcizil jí tašku pověšenou na nákupním vozíku. V té měla žena mj. i klíče od bytu a dva mobilní telefony. Šetřením bylo zjištěno, že nenechavec stačil z odcizené karty vybrat finanční hotovost ve výši několik tisíc korun! Část odcizených věcí naštěstí nalezl téhož dne náhodný chodec v nedalekém kontejneru na odpadky a odevzdal je poškozené ženě. O peněženku přišla také žena před jednou prodejnou v obci Kohoutov na Trutnovsku. Zloděj zde totiž vnikl do nezajištěného osobního vozidla zn. Ford, které poškozená ponechala zaparkované před prodejnou a odcizil jí kromě peněženky i osobní doklady a platební kartu. Škoda činí 5.760 korun. Poslední krádež se škodou 2.800 korun vyšetřují policisté v Ústí nad Orlicí. Zákaznice jedné prodejny na ul 17. listopadu si prohlížela v regálu ovoce a svou peněženku přitom ponechala odloženou v nákupním košíku. Na to čekal zloděj, který peněženku i s celým obsahem ženě odcizil.

varování-kosik.jpg  
 I když pachatelům hrozí za výše uvedené skutky tretní stíhání, Policie ČR varuje všechny občany. Dávejte si na své osobní věci lepší pozor! Taška odložená v nákupním vozíku je pro zloděje totiž snadnou kořistí. Mějte na paměti, že na Vaši nepozornost tito nenechavci mnohdy čekají!


 

A co na to trestní zákon?

§ 247

Krádež

 

(1) Kdo si přisvojí cizí věc tím, že se jí zmocní, a

a) způsobí tak škodu nikoli nepatrnou,

 b) čin spáchá vloupáním,

 c) bezprostředně po činu se pokusí uchovat si věc násilím nebo pohrůžkou bezprostředního násilí,

 d) čin spáchá na věci, kterou má jiný na sobě nebo při sobě, nebo

 e) byl za takový čin v posledních třech letech odsouzen nebo potrestán,

bude potrestán odnětím svobody až na dvě léta nebo peněžitým trestem nebo propadnutím věci nebo jiné majetkové hodnoty.

 (2) Odnětím svobody na šest měsíců až tři léta nebo peněžitým trestem bude pachatel potrestán, způsobí-li činem uvedeným v odstavci 1 škodu nikoli malou.

 (3) Odnětím svobody na dvě léta až osm let bude pachatel potrestán,

a) spáchá-li čin uvedený v odstavci 1 jako člen organizované skupiny, nebo

 b) způsobí-li takovým činem značnou škodu nebo jiný zvlášť závažný následek.

 (4) Odnětím svobody na pět až dvanáct let bude pachatel potrestán, způsobí-li činem uvedeným v odstavci 1 škodu velkého rozsahu.



 § 249

Neoprávněné užívání cizí věci


(1) Kdo se zmocní cizí věci nikoli malé hodnoty nebo motorového vozidla v úmyslu jich přechodně užívat, nebo kdo na cizím majetku způsobí škodu nikoli malou tím, že neoprávněně takových věcí, které mu byly svěřeny, přechodně užívá, bude potrestán odnětím svobody až na dvě léta nebo peněžitým trestem nebo zákazem činnosti.

(2) Odnětím svobody na šest měsíců až tři léta nebo zákazem činnosti bude pachatel potrestán, způsobí-li činem uvedeným v odstavci 1 značnou škodu nebo jiný zvlášť závažný následek.

 

§ 249b

Neoprávněné držení platební karty


Kdo si neoprávněně opatří nepřenosnou platební kartu jiného, identifikovatelnou podle jména nebo čísla, nebo předmět způsobilý plnit její funkci, bude potrestán odnětím svobody až na dvě léta, nebo peněžitým trestem nebo propadnutím věci nebo jiné majetkové hodnoty.



pozn.: výňatek ze Zákona č. 140/1961 Sb., trestní zákon

por. Mgr. Lenka Burýšková

 





vytisknout  e-mailem