Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

Tažení proti drogám mají úspěch

BLANSKO: Kriminalisté potírající drogy přistihli výrobce pervitinu při drcení tablet, jindy zase při sušení konopí. 

Téměř půl roku pracovali kriminalisté zabývající se problematikou drog na případu čtyřiačtyřicetiletého muže z Blanenska a jeho o osm let mladšího brněnského kumpána, kteří skupovali polské léky za účelem výroby a následné distribuce pervitinu. Úsilí policistů bylo letos v dubnu korunováno úspěchem, když při domovní prohlídce jednoho objektu ve Vilémovicích příslovečně nachytali oba pachatele přímo při činu. Krom nezbytného laboratorního vybavení a obligátních přísad měli výrobci před varem drogy již nachystáno i pět tisíc tablet obsahujících pseudoefedrin. Ty byly zbaveny svých obalů a sesypány v plastikových nádobách dohromady. Část z nich samozvaní chemici při vpádu policistů do jejich zázemí právě drtili. Taktika policejního zásahu na místě musela zohledňovat i skutečnost, že oba muži sami drogu užívali. Z nashromážděných prekurzorů bylo možno vyrobit téměř 340 gramů pervitinu, za který by uživatelé dealerům na černém trhu zaplatili zhruba sedm set tisíc korun. Není divu, že oba muži okamžitě putovali do vazby.
 
V souvislosti s trestným činem nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy, kterého se svým jednáním muži jednoznačně dopustili, jim aktuálně hrozí trest až deseti let strávených ve vězení. V případě navíc figuruje i šestadvacetiletá žena z Blanska, jejíž role v kauze a celkový podíl na dané trestné činnosti zůstává prozatím předmětem dalšího prověřování. Pravděpodobné však je, že se nějakým způsobem zapojila do distribuce vyrobené drogy.
V tomto roce jde již o jedenáctý případ, kterým policejní specialisté citelně oslabili místní drogovou scénu. Loni blanenská kriminálka řešila sedmadvacet obdobných kauz.
 
V regionálním měřítku byl významný i poslední zásah roku 2014 v Rájci – Jestřebí. Zde dvojice třicátníků pěstovala konopí s vyšším obsahem THC, z něhož následným sušením připravovala marihuanu pro vlastní potřebu i k prodeji ostatním konzumentům. Tehdy policisté zajistili 5500 gramů usušené drogy v hodnotě bezmála tří set tisíc korun. Pachatelům v tomto případě hrozí trest odnětí svobody až ve výši pěti let.
 
por. Mgr. Petr Nečesánek

vytisknout  e-mailem