Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Temelínská "zásahovka" má nové vybavení

Jihočeský kraj - Díky Nadaci ČEZ mají policejní borci ze Speciální jednotky Temelín nové vybavení. 

Být ještě rychlejší a efektivnější při zvládání případných mimořádných situací jak v jaderné elektrárně, tak i mimo ni. Takový byl cíl nákupu nového zásahového vybavení Speciální jednotkou Policie ČR, přímo v areálu Temelína. Z velké většiny nové vybavení zaplatila Nadace ČEZ

Extrémně lehký víceúčelový kevlarový žebřík, nové a výrazně pohodlnější oblečení pro odstřelovače a další specialisty, zásahové batohy, chrániče uší s aktivním potlačením hluku… To je jen část nového vybavení, které začínají testovat příslušníci speciální jednotky, která působí v elektrárně Temelín.

Základní vybavení, jako jsou zbraně, máme srovnatelné s kolegy ze zásahových jednotek. Všichni speciálové ale navíc potřebují další doplňkové vybavení, které vůbec není levné. A třeba oblečení je extrémně důležité. Máte ho na sobě často celý den, musí plnit řadu funkcí. Proto jsme moc rádi, že se nám ho podařilo, díky grantu, doplnit,“ vysvětluje zástupce velitele Speciální jednotky Temelín mjr. Rostislav Urban. Specialisté této jednotky, mezi kterými nechybí, pyrotechnici, odstřelovači potřebují vybavení, které se běžným policistům nepořizuje. Jejich práce je velmi specifická a tomu také odpovídá hodnota pořízených věcí. Vybavení přišlo na více než 1 700 000 korun, další příspěvek směřoval na obnovu vozového parku. Karbonový žebřík ulehčí práci policistům v rozlehlém areálu elektrárny. Žebřík je vlastně samostatná stavebnice, složený se přenáší jako větší „krosna“, nejen, že umožní přístup na střechy budov, ale také je vyroben jako nouzové přemostění, například mezi přístavbami a podobně. 

Speciální policejní jednotky jsou umístěné v obou českých jaderných elektrárnách – Dukovanech i Temelíně. Počty jejich příslušníků i konkrétní zásahové postupy jsou tajné. Kromě samotné kritické infrastruktury ale mohou zasahovat i na celém území kraje.

„Policii, stejně jako další složky integrovaného záchranného systému, podporujeme v našem okolí dlouhodobě. Stejně jako my, i oni se snaží stále zlepšovat, nejen v oblasti výcviku, ale používají i nové technologie. A jsme rádi, že i díky našemu příspěvku patří mezi nejlepší,“ dodává za Nadaci ČEZ Petr Šuleř.

mjr. Mgr. Jiří Matzner, krpc.pio@pcr.cz

19. srpna 2020

Odkazy do noveho okna

Speciální jednotka Temelín I

Speciální jednotka Temelín I 

Detailní náhled

Speciální jednotka Temelín II

Speciální jednotka Temelín II 

Detailní náhled

Speciální jednotka Temelín III

Speciální jednotka Temelín III  

Detailní náhled

Speciální jednotka Temelín IV

Speciální jednotka Temelín IV 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem