Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Téměř 4 promile za volantem

JIČÍNSKO – Před zraky policistů řidička odbočila na chodník. 

V úterý 17. října hlídka policistů obvodního oddělení Jičín stavěla po 19. hodině v Jičíně automobil Alfa Romeo, s nímž řidička před zraky policistů odbočila na chodník. Policisté 26letou řidičku vyzvali k podrobení se dechové zkoušce. Provedený test prokázal pozitivní hodnoty, kdy řidička opakovaně nadýchala 3,82 promile alkoholu a k požití se následně doznala. Na místě jí byl zadržen řidičský průkaz a zakázána další jízda.

Téhož dne si žena vyslechla ve zkráceném přípravném řízení podezření z přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky. Za tento trestný čin ji hrozí odnětí svobody až na jeden rok, peněžitý trest nebo zákaz činnosti.  

ilustrační fotoilustrační fotoAlkohol významně ovlivňuje vnímání – je narušená schopnost koordinace, rovnováhy, odhadu vzdálenosti a člověk reaguje se zpožděním a navíc neadekvátně. Mimo to se účinkem alkoholu zmenšuje zorné pole, což má za následek tzv. tunelové vidění. Alkohol odbourává zábrany a tak se z tichých, plachých lidí stávají bouřliváci. A z opatrných řidičů závodníci. To všechno může mít naprosto fatální následky. Zároveň na silnici nikdy nejsme sami. Je třeba brát v úvahu další účastníky provozu a tak trochu předvídat jejich chování, počítat s dalšími automobily, motorkáři, cyklisty, chodci nebo zvířaty. Opatrné předvídání není zrovna disciplína, kde by opilí lidé excelovali.

por. Ing. Eliška Pospíšilová
19.10.2023, 9:15

vytisknout  e-mailem