Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Téměř miliardové krácení daní

Kriminalisté Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality služby kriminální policie a vyšetřování (ÚOKFK SKPV) v těchto dnech ukončili vyšetřování případu s názvem LINZ, který se týkal krácení daní při obchodování s pohonnými hmotami. Zároveň státnímu zástupci Městského státního zastupitelství v Praze podali návrh na podání obžaloby na celkem osm osob (šest mužů a dvě ženy). Podle závěrů policistů našeho útvaru měla být České republice na neodvedené dani z přidané hodnoty způsobena škoda cca 932 milionu korun.  

V tomto případu jde o skupinu osob, která v letech 2007 až 2009 nakupovala od zahraničních společností pohonné hmoty (deklarované jako minerální oleje). Ty byly dováženy v režimu podmíněného osvobození od daně převážně z Rakouska a Spolkové republiky Německo. PHM pak skupina osob měla distribuovat již jako motorovou naftu nebo benzín řetězci sjednaných společností, které dle našich závěrů měly být pro tyto účely založené, ovšem za výrazně nižší ceny (s DPH). Nafta a benzín byly následně prodávány v běžné síti čerpacích stanic konečným odběratelům. Vzniklou daňovou povinnost však už obviněné osoby nesplnily.
 
Samotná realizace případu se uskutečnila v květnu 2009, při které bylo zadrženo 12 osob. Kriminalisté rovněž provedli 20 domovních prohlídek a prohlídek jiných prostor. Z následně osmi obviněných osob bylo sedm vzato do vazby (již došlo k jejich propuštění). Rovněž byl zajištěn majetek obviněných v odhadované hodnotě cca 65 milionů korun (nemovitosti, luxusní motorová vozidla, nákladní vozidla, peníze v hotovosti i na účtech).
 
Vzhledem ke skutečnostem, že do transakcí bylo zapojeno větší množství společností, prověřování a následné vyšetřování bylo velmi náročné. Policisté museli nejprve zadokumentovat pohyb všech zásilek od jejich pořízení až po konečný prodej. Podle našich závěrů mělo být ze strany obviněných osob v letech 2007 - 2009 do České republiky dovezeno několik stovek cisteren, přičemž do jedné je možné načerpat cca 30 tisíc litrů pohonných hmot.
 
Všechny osoby jsou stíhány pro trestný čin zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby ve formě spolupachatelství. V případě pravomocného rozsudku všem hrozí trest odnětí svobody až na deset let.
 
Tento případ byl jedním z prvních v rámci celé republiky, kdy se nám podařilo zjistit, že dochází k únikům na DPH při nákupech minerálních olejů z jiného členského státu EU.
 
 
pplk. Mgr. Jaroslav Ibehej
ÚOKFK SKPV
7. února 2013

vytisknout  e-mailem