Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Téměř týden stačil k dopadení pachatele

LIBEREC - Neoprávněné užívání stavebního stroje vyřešili liberečtí kriminalisté. 

V sobotu 26. srpna v brzkých ranních hodinách ukončil svůj program před jedním z klubů 27letý muž z Liberce.  Osamocený, bez prostředků, za deštivého počasí a před ním dlouhá cesta domů. Odpověď na otázku „jak se co nejpohledněji dostat domů“, na sebe nenechala dlouho čekat. Přesně řečeno, napadla mladého muže v momentu, kdy spatřil stavební stroj. Malý kompaktní nakladač, tzv. „bobík“.
Vzhledem k tomu, že mladý muž v minulosti pracoval na stavbách a měl povědomí o tom, jak se takovýto stroj obsluhuje, neváhal ani vteřinu.
O nějaký ten okamžik později již mladý muž seděl na místě řidiče a pohodlná cesta domů mohla začít.

V ranních hodinách na cyklostezce vedoucí nedaleko obytných domů vzbudil burácející Bobcat jen pramalou pozornost. Zkratkou se stroj dostal na světelnou křižovatku, a po té k benzinové čerpací stanici. V mladém řidiči se zřejmě hnulo svědomí. Chtěl do stroje natankovat, aby jeho majiteli nezpůsobil nějakou zbytečnou škodu. Záhy si však uvědomil, že je bez finančních prostředků. Rozhodl se tedy zavolat svému známému, u kterého měl přenocovat. Telefon byl spojen, kamarád nic nenamítal a již na svého známého doma čekal.
Mladý muž zaparkoval stroj nedaleko mycí linky benzinové čerpací stanice. Raději radlicí k domu, aby nečněla do vozovky.  „Bobíka“ řádně zajistil a vydal se přenocovat. Bohužel pro něho, místo spočinutí stroje zabíraly bezpečnostní kamery.

Když byl majitel firmy ráno vyrozuměn svým zaměstnancem o tom, že nakladač není tam, kde měl být, rozhodl se okamžitě jednat. Zalarmoval několik svých přátel, kteří by atypický stroj jisto jistě poznali. Měl štěstí a dostal informaci, že téměř třítunový „mazlík“ byl viděn zaparkovaný u benzinové stanice. Po příjezdu majitele na místo, zde již byli také městští strážníci. Okamžitě po zjištění, že jde skutečně o majitelův kompaktní nakladač, byla na místo přivolána také hlídka státní policie, která nezvyklý případ zdokumentovala. Vzhledem k výši škody se případu ujali kriminalisté z Liberce.

Díky skvělé osobní a místní znalosti, ale také díky získaným stopám, nebylo divu, že kriminalisté přesně věděli, na koho se mají obrátit a kdo, že by mohl být oním "nočním jezdcem". 

Téměř týden od „spanilé jízdy“, sdělili kriminalisté 27letému muži z Liberce obvinění ze spáchání přečinu neoprávněného užívání cizí věci a maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání, neboť mu byl mimo jiné vysloven zákaz řízení všech motorových vozidel. Tomu tak v případě odsouzení může hrozit trest odnětí svobody až na dvě léta.

Stroj v hodnotě přes 30 0tisíc se vrátil zpět ke svému majiteli.


11. 9. 2017
por. Bc. Robovský Vojtěch
KŘP Libereckého kraje, tiskový mluvčí

vytisknout  e-mailem