Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

Těžké ublížení na zdraví

ZNOJEMSKO: Přibrání soudního znalce. 

     Dnes se v budově Policie České republiky na Pražské ulici ve Znojmě uskutečnila tisková konference. Informovali jsme veřejnost prostředníctvím sdělovacích prostředků o dvou letošních případech těžkého ublížení na zdraví a výtržnictví.

     V květnu v ranních hodinách došlo v baru na Jarošově ulici ve Znojmě k fyzickému napadení mezi dvěma muži. Pětatřicetiletého muže ze Znojemska měl udeřit pětadvacetiletý mladík. Napadený po úderu do hlavy upadl a utrpěl těžké poranění mozku. V kritickém stavu byl transportován vrtulníkem do nemocnice v Brně. Útočníka ze Znojemska jsme obvinili z trestných činů těžké ublížení na zdraví a výtržnictví. Hrozí mu tři až deset let odnětí svobody.   

     V červenci v ranních hodinách na hrázi Vranovské přehrady došlo po slovní rozepři mezi dvěma muži k fyzickému napadení. Šestatřicetiletý muž ze Znojemska měl udeřit do hlavy dvacetiletého mladíka ze Znojemska, který po tomto útoku upadl na zem a utrpěl poranění lebky. I tohoto těžce zraněného muže přepravil vrtulník do brněnské nemocnice. V současné době je mimo ohrožení života. Útočník si vyslechl obvinění z těžkého ublížení na zdraví a z výtržnictví.

     Vzhledem k tomu, že ve výpovědích útočníků docházelo k rozporuplným informacím, bylo nutné přibrat znalce, aby vypracoval posudek nezbytný pro rozhodnutí. Na místa činů se osobně dostavil soudní znalec z oboru forenzní biomechaniky prof. PhDr. Jiří Straus, DrSc. Ve Znojmě i ve Vranově nad Dyjí provedl rekonstrukci případů. Závěry jeho zkoumání, které nám předloží pravděpodobně koncem září, poslouží jako důkazní materiál. 

prof. PhDr. Jiří Straus, DrSc.kriminalista
     Vystudoval Fakultu tělesné výchovy a sportu UK v Praze, kombinaci matematika-tělesná výchova. Vědeckou aspiranturu absolvoval na katedře biomechaniky FTVU UK, je docentem v oboru kinantropologie (1993), profesorem v oboru bezpečnostní vědy (2001) a doktorem věd v oboru policejní vědy (2002). Nyní zastává funkce prorektora pro vědu a výzkum Policejní akademie ČR Praha, kde je také vedoucím katedry kriminalistiky.
     Patří k členům mnoha vědeckých společností (European Academy of Forensic Science), stal se autorem jedenácti učebnic a publikoval kolem 550 odborných článků v tuzemských i mezinárodních odborných časopisech. Je soudním znalcem v oboru kriminalistika – specializace forenzní biomechanika. Zabývá se kriminalistikou, expertizním zkoumáním a forenzní biomechanikou, rozvíjí výzkum ve forenzní biomechanice.

26. srpna 2010
por. Mgr. Lenka Drahokoupilová

 

 

vytisknout  e-mailem