Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Těžkooděnci

Ms kraj: Speciální pořádkové jednotky zajišťovaly veřejný pořádek... 

Predikce rizikovosti sobotního zápasu FC Baník Ostrava a AC Sparta Praha byla potvrzena. Policisté speciálních pořádkových jednotek zajistili pořádek jak v době zápasu, tak po jeho skončení. Bezpečnostní situaci pak stabilizovaly až zákroky tzv. těžkooděnců.
Při utkání došlo k atakům fanoušků vůči pořadatelům, v sektoru hostí bylo zraněno pět osob (tři ošetřeny na místě, dvě převezeny k ošetření do nemocnice). Bezpečnost zajistil až zákrok speciální pořádkové jednotky. Po utkání došlo ke vzájemným útokům fanoušků obou klubů a to opět ještě na stadionu. Znovu musela veřejný pořádek „sjednat“ až speciální pořádková jednotka.
V průběhu bezpečnostního opatření bylo na osobní svobodě omezeno celkem 10 osob (další 2 osoby byly zajištěny v Hranicích na Moravě při cestě na zápas). Někteří fanoušci byli zajištěni ještě před zápasem, další po něm. Jeden z těchto fanoušků byl umístěn na protialkoholní záchytné stanici, jeho dechová zkouška vykázala hodnotu přesahující 2 promile alkoholu. Jeden ze zajištěných fanoušků je cizinec. Převážně jsou zajištěné osoby podezřelé z jednání přestupkového charakteru. V průběhu opatření došlo k lehkému zranění policisty a poškození dvou služebních vozidel. Policisté zajistili také pyrotechniku.
Zmínit lze i zajímavosti. Při kontrole vozu na ulici Nádražní v Ostravě se nejprve snažil z místa utéci spolujezdec, výzvy policistů nerespektoval a dal se na útěk. Policisté jej však dostihli. Řidič vozu zn. Opel Vectra výzev policistů rovněž nedbal. Nejprve při pokusu o újezd z místa kontroly poškodil dopravní značku, po dopravní nehodě přes chodník a travnatý porost ujížděl mezi stromy, načež zastavil a snažil se z místa utéci. Na výzvy policistů k zanechání protiprávního jednání nereagoval, načež byl dostižen a zpacifikován. 34letý muž pak odmítl provedení testu k detekci drog a vůz řídil bez řidičského průkazu. Ale policisté zatkli také hledaného 17letého mladíka, na něhož vydaly soudy příkazy k zatčení.
Policisté budou nyní analyzovat pořízené obrazové záznamy, nevylučujeme trestní stíhání dalších osob. 
 
 
por. Mgr. Gabriela Holčáková
22. dubna 2013
 
Původní zpráva ......ZDE.

 

vytisknout  e-mailem