Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Tisíce rodičů neplatí na své děti

Neplacení výživného je stále velký problém. 

S problémy plynoucími z neplacení výživného se v loňském roce muselo potýkat necelých čtrnáct tisíc rodičů. Policisté během celého roku řešili 13 939 případů a trestně stíhali 12 494 osob. Nadpoloviční většinu případů měli na svědomí recidivisté, tedy rodiče, kteří na své děti neplatí opakovaně, a ani předešlá odsouzení je nenapravila.
 
Stále platí, že neplacení výživného je doménou otců, to však plyne i ze zavedeného modelu, kdy jsou děti po dobu po rozvodu manželství většinou svěřovány do péče matkám. I ženy jsou však schopny na své potomky svěřené do péče otců, či státních zařízení soudem stanovené výživné, neplatit. Těchto případů evidovali policisté v roce 2014 téměř patnáct set.
 
Z dlouhodobého hlediska se u tohoto druhu trestné činnosti statistická čísla neustále pohybují na podobné hladině jako v roce 2014.
Pro pachatele této trestné činnosti by mělo být varováním hrozící vězení. Recidivistům hrozí až pětiletý trest odnětí svobody. Trestnímu stíhání se vystavuje rodič, který po dobu delší než čtyři měsíce neplní svou zákonnou vyživovací povinnost. V případě, že se rodič setká s touto nezodpovědností bývalého partnera, je nejsnazší cestou navštívit nejbližší policejní služebnu a tam neplacení výživného oznámit. Je dobré sebou vzít rozsudek upravující svěření dítěte do péče, výši stanoveného výživného a případně doklady o jeho placení.  

 

kpt. David  Schön
tiskový mluvčí
Policejní prezidium ČR
28. 1. 2015

vytisknout  e-mailem