Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Tisková konference dopravní policie

V sídle Policejního prezidia ČR se dnes v dopoledních hodinách za účasti náměstka policejního prezidenta pro vnější službu plk. Ivana Bílka uskutečnila tisková konference ředitelství služby dopravní policie. Na setkání s médii byla hodnocena dopravní nehodovost za měsíc listopad a za uplynulých 11 měsíců. Zmíněna byla také rizika v silničním provozu typická pro poslední měsíc roku. V návaznosti na dopravní nehodovost byl představen preventivního projekt společnosti Pivovary Staropramen „Nech ty klíčky v kapse“, který Policie ČR podporuje.  

Listopad a prosinec na silnicích
 
Náměstek policejního prezidenta v úvodu nastínil pozitivní trend ve vývoji dopravní nehodovosti a jejích následků. Jeho slova rozšířil ředitel dopravní policie plk. Leoš Tržil, který konstatoval, že oproti loňskému roku klesl počet usmrcených v souvislosti s dopravními nehodami za 11 měsíců o 150 osob. Přitom pouze v listopadu byl zaznamenán pokles o 50 usmrcených. Současné údaje ukazují na nejlepší stav za posledních 20 let. Přesto, že je současný vývoj takto příznivý, připomněl ředitel dopravní policie, že stále není v celoevropském kontextu pohled do statistik uspokojivý. Navíc zdůraznil, že současný příznivý vývoj není pouze výsledkem činnosti dopravní policie či ministerstva dopravy, ale celospolečenským úspěchem. „Významný vliv mají v tomto pohledu média. Právě předávání informací z oblasti bezpečnosti silniční dopravy veřejnosti má na účastníky provozu podstatný vliv“, řekl v této souvislosti.
 
První prosincové dny se bohužel zapsaly do statistik černě, mimo jiné proto zazněla na dnešním setkání upozornění na specifika následujících dnů. Předvánoční čas je tradičné spojen se zvýšenou hustotou provozu v okolí nákupních center, ale i s pořádáním různých večírků a oslav. Tyto skutečnosti předznamenávají zvýšené riziko vzniku dopravních komplikací a na ně navazujících dopravních nehod i problémy v oblasti řízení pod vlivem alkoholu. S konzumací alkoholických nápojů souvisí samozřejmě také samotné vánoční svátky a silvestrovské oslavy. Právě tyto rizikové faktory budou předmětem zvýšené pozornosti policistů. Činnost bude samozřejmě nadále zaměřena na bezpečnost chodců a cyklistů. Více k prezentaci k dopravním nehodám naleznete zde.
 
Nech ty klíčky v kapse!
 
Zmiňované téma alkoholu za volantem je stále velkým strašákem. Dopravní nehody pod jeho vlivem velmi často končí tragicky. Do této oblasti směřuje také preventivní projekt společnosti Pivovary Staropramen „Nech ty klíčky v kapse“, který je podporován Policií České republiky a Asociací hotelů a restaurací ČR. Kampaň má připomenout negativní důsledky řízení po požití alkoholu a zároveň nabádat řidiče, aby neusedali za volant pod jeho vlivem. Tiskový mluvčí společnosti a manažer projektu Pavel Barvík na tiskové konferenci uvedl: „Jako producenti piva si uvědomujeme, že konzumace alkoholu nemusí být spojena jen s příjemnými okamžiky, ale i se značnými riziky, mezi které patří právě řízení pod vlivem alkoholu. Uvědomujeme si, že náš obor může dobře fungovat jen tehdy, pokud nebude spojován s těmito negativními fakty.“ Více k projektu naleznete zde.
 
 kpt. Mgr. Veronika Benediktová

vytisknout  e-mailem