Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Ústecký kraj název

Policie České republiky – KŘP Ústeckého kraje

Tisková konference k povodním

ÚSTECKÝ KRAJ - Informace k nasazení sil a prostředků, dopravní situaci a aktuální bezpečnostní situaci prezentovalo vedení KŘP 

Aktuální situace v Ústeckém kraji – nasazení sil

Policisté Krajského ředitelství policie Ústeckého kraje se v době povodní maximálně soustředí na zajištění veřejného pořádku a střežení majetku občanů v postižených oblastech.

V době největšího ohrožení bylo denně ve službě cca 460 policistů z územních odborů a pořádkových jednotek, kteří se věnovali výhradně problematice povodní. V jednotlivých okresech mimo to zajišťovali standardní výkon služby další policisté. Uzavřeno bylo kolem stovky silnic a místních komunikací.

Aktuálně, během dneška a noci na čtvrtek, je v Ústeckém kraji nasazeno přes 330 policistů. Celkem dohlížejí na 26 lokalit v povodněmi zasažených oblastech. Dopravní policisté nadále zajišťují dopravní situaci, která je stále díky uzavírkám a omezením problematická, v kraji evidujeme 17 uzavírek silnic.

Od sobotního večera do úterního rána posilovalo výkon služby v ohrožených oblastech 104 policistů z pořádkových jednotek z Prahy, Plzně a Ostravy, kteří vystřídali příslušníky Speciální pořádkové jednotky KŘP Ústeckého kraje. Od úterý slouží společně s policisty z územních odborů opět příslušníci Speciální pořádkové jednotky KŘP Ústeckého kraje, vypomáhají policisté z Libereckého kraje. Nasazení sil budeme aktuálně přizpůsobovat bezpečnostní situaci v kraji, v případě potřeby budou při střežení postižených oblastí nadále vypomáhat pořádkové jednotky z jiných krajů.

Ke střežení zatopených oblastí používají policisté také speciální techniku. Na Litoměřicku mají policisté k dispozici termovizi (fotografie a videa naleznete níže v přiložených dokumentech), v době přítomnosti ostravských policistů využívali policisté také druhou („ostravskou“) termovizi. V Ústí nad Labem policisté dohlížejí na oblast střekovského nábřeží za pomoci speciálního monitorovacího vozidla.

Pro informační podporu rozhodování vedení krajského ředitelství, evidenci a plánování dopravních omezení a nasazení sil a prostředků do evakuovaných oblastí využíváme „Portál pro informační podporu rozhodování za krizových situací“ (veřejná část dostupná na www.cosmod.kr-ustecky.cz). (Více informací o portálu lze získat na závěrečné konferenci „COSMOD“ v rámci programu EU Cíl3 na podporu přeshraniční spolupráce mezi ČR a Svobodným státem Sasko a projektu „Portál pro informační podporu rozhodování za krizových situací“ konané dne 18. června 2013 10-14hod. na konferenčním sále KÚ ÚK.)

Nezastupitelnou roli v době živelní pohromy mají speciálně vyškolení policisté, krizoví interventi, kteří v povodněmi postižených oblastech poskytují psychologickou pomoc a podporu lidem v těžké životní situaci.

Zásluhu na bezproblémovém zajištění policejní služby v postižených oblastech mají také policisté a občanští zaměstnanci, kteří pro policisty v terénu zajišťují ubytování, stravu, pitný režim, starají se o servis vozidel a techniky apod.

Postižení živelní pohromou se nevyhnulo ani policistům a občanským zaměstnancům krajského ředitelství. V tuto chvíli máme informace, že povodeň zasáhla 15 policistů (11 z Litoměřicka, 2 z Ústecka, 2 z krajského ředitelství) a tři občanské zaměstnance.

 


Aktuální bezpečnostní situace

Policisté Krajského ředitelství Ústeckého kraje řeší v souvislosti s povodněmi několik případů, které by se daly označit jako „rabování“. Případy jsou zpravidla kvalifikovány jako trestné činy krádeže, protože trestní zákoník termín „rabování“ nezná. Vzhledem k tomu, že byl na území Ústeckého kraje vyhlášen „stav nouze“ a trestní zákoník obsahuje (§ 205 odst. 4) ustanovení, které umožňuje kvalifikovat za nouzového stavu trestné činy přísněji (trestní sazba 2 až 8 let), využívají policisté v Ústeckém kraji tohoto ustanovení trestního zákoníku i v případech, kdy se nejedná o „klasické případy rabování“ v zátopových oblastech.
 

Případy krádeží, které je možné označit za „rabování“ v zátopových oblastech:

V úterý 4. 6. 2013 policisté zadrželi v Krásném Březně 17letou dívku, která se pokusila vloupat do jednoho z evakuovaných bytů. Případ policisté šetří jako trestné činy krádeže a porušování domovní svobody.

V době od 4. do 9. 6. 2013 vnikl neznámý pachatel do třech chat v zatopené oblasti v Bohušovicích n. O., odkud odcizil věci za téměř 24 tisíc korun. Případ policisté šetří jako krádež a porušování domovní svobody.

V době od 3. do 8. 6. vnikl neznámý pachatel do domu v Mlékojedech na Litoměřicku a odcizil 3 tisíce korun. Celková škoda byla vyčíslena na 5 tisíc korun. Případ policisté šetří jako trestný čin krádeže.

V době od 3. do 8. 6. vnikl neznámý pachatel v uzavřené a evakuované oblasti v Prosmykách na Litoměřicku do objektu sběrných surovin, odkud odcizil 25 kg mědi v hodnotě 25 tisíc korun. Případ policisté šetří jako trestný čin krádeže.

Další případy související s povodněmi:

Z trestného činu porušení povinnosti při hrozivé tísni byl obviněn 53letý muž, který jako provozovatel ubytovny nezajistil ani po výzvě starosty obce evakuaci ubytovaných osob.
 

 

por. Šárka Poláčková
12. 6. 2013

Odkazy do noveho okna

Termovize foto 1

Termovize foto 1 

Detailní náhled

Termovize foto 2

Termovize foto 2 

Detailní náhled

Termovize foto 3

Termovize foto 3 

Detailní náhled

Termovize foto 4

Termovize foto 4 

Detailní náhled

Termovize foto 5

Termovize foto 5 

Detailní náhled

Termovize foto 6

Termovize foto 6 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem