Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Národní protidrogová centrála

Národní protidrogová centrála SKPV PČR

Tisková zpráva k operaci "GRAMEN"

Zadržena organizovaná skupina 15 osob, která se zabývala indoor pěstováním konopí a následnou výrobou marihuany a to na celém území ČR. 

          Koncem měsíce dubna 2011 byla policisty Národní protidrogové centrály Služby kriminální policie a vyšetřování (dále jen NPC) ukončena operace s krycím názvem „GRAMEN“.
          Po více než ročním rozpracování a prověřování trestné činnosti byla ve spolupráci s URN, ZJ Krajského ředitelství policie Plzeň a České Budějovice, Vojenské policie, Generálního ředitelství cel, SPJ, SLZ Praha a ÚZSVM Praha zadržena organizovaná skupina 15 osob  národnosti ČR, Vietnam, Kanada a Bosna a Hercegovina. Skupina pachatelů, se zabývala indoor pěstováním konopí a následnou výrobou marihuany a to na celém území ČR. Kromě toho část pachatelů prostřednictvím dvou obchodních společností prodávala jak v kamenných obchodech, tak na internetu formou maloobchodu i velkoobchodu komponenty určené pro indoor pěstování konopí. (growboxy, homeboxy, osvětlení, ventilace, hnojiva, komponenty závlah, pěstební media, nádoby, folie a další). Současně se prostřednictvím internetu zabývala poradenstvím potřebným k pěstování konopí včetně prodeje semínek. Zboží prodávali různým subjektům, a to zejména na území České republiky a Slovenské republiky.
          Prodej technologií k indoor způsobu pěstování rostlin, je v současné době velice rozsáhlým problémem nejen v České republice. V zásadě se dá říci, že přes obecné proklamace prodejců, jsou tyto technologie využívány převážně k nelegálnímu pěstování konopí.  
 Při provedených domovních prohlídkách, prohlídkách jiných prostor a pozemků bylo nalezeno a zajištěno celkem 10 kompletních velkokapacitních pěstíren marihuany s minimálně 3.000 ks rostlin konopí v různých fázích růstu, matečních rostlin a klonů, 15 kg sušené marihuany, dále 5 motorových vozidel v hodnotě cca 2.500.000,- Kč, finanční prostředky ve výši cca 1.000.000,- Kč a 2 velkoobchodní sklady s kompletní technologií pro vybavení pěstíren v celkové hodnotě cca 30.000.000,- Kč.
          V rámci akce Gramen je po jedné osobě v současné době vyhlášeno celostátní pátrání a nadále probíhají šetření k dalším osobám, které se na uvedené trestné činnosti podílely.
          V současné době je 6 osob stíháno vazebně pro zvlášť závažný zločin nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy dle § 283 odstavce 1, 2 písm. a), 3 písm.c ) a 4 písm. b) trestního zákoníku, kdy pachatelům hrozí v případě prokázání viny trest odnětí svobody na 10 až 18 let. 
 
Zpracoval:
kpt. Bc. Michal Hammer
tiskový mluvčí NPC
4. 5. 2011
 
                                                                                                                                                     vrchní rada plk. Mgr. Jakub FRYDRYCH v.r.
                                                                                                                                                                                   ředitel


Odkazy do noveho okna

1 Gramen

1 Gramen 

Detailní náhled

2 Gramen

2 Gramen 

Detailní náhled

3 Gramen

3 Gramen 

Detailní náhled

4 Gramen

4 Gramen 

Detailní náhled

5 Gramen

5 Gramen 

Detailní náhled

6 Gramen

6 Gramen 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem