Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Národní protidrogová centrála

Národní protidrogová centrála SKPV PČR

Tisková zpráva operace "CAPUTO"

Dne 15.12.2009 byla ve večerních hodinách policisty Národní protidrogové centrály Služby kriminální policie a vyšetřování ukončena operace s krycím názvem „CAPUTO“.  

                                                                                                             Praha 2. února 2010
 
Tisková zpráva
 
Operace „CAPUTO“
 
 
  
            Po několika měsíčním prověřování byla ve spolupráci s Útvarem rychlého nasazení, zadržena organizovaná skupina 7 osob. Tato sedmičlená skupina Čechů se dlouhodobě zabývala prodejem kokainu, pěstováním konopí ze kterého vyráběli marihuanu, a výrobou metamfetaminu. Pachatelé drogy  následně distribuovali na území hl. m. Prahy a Středočeského kraje.
 
           K zadržení hlavního pachatele došlo v Kralupech nad Vltavou v době, kdy společně s další osobou upravovali ředěním 1,2 kilogramu 48 procentního kokainu. Jako příměs pro ředění, a tím i zvětšení množství, použili veterinární léčivo pro odčerveni zvířat „Levamisol“ . Při následné domovní prohlídce detektivové NPC zajistili dva kompletní lisy sloužící k lisování kokainu, 470 tisíc Kč, 3 tisíce EUR a nelegálně drženou střelnou zbraň ČZ 50. Další dva pachatelé byli zadrženi v okrese Kladno. Tito měli v objektu rodinného domu ukrytou indoor velkopěstírnu konopí a mobilní chemickou laboratoř, tzv. „varnu pervitinu“. Dále bylo v tomto domě zajištěno celkem 24 kilogramů marihuany, 630 rostlinek konopí a 120 gramů pervitinu. Poté byli zadrženi další dva spolupachtelé v obci Zlonín v okrese Praha – východ. Při domovní prohlídce byla v rodinném domku zajištěna indoor pěstírna konopí se 100 rostlinami konopí. Poslední z pachatelů byl zadržen v centru Prahy.
 
            Celkově se během této operace podařilo zajistit 1,5 kilogramu kokainu naředěného veterinárním léčivem, který měl být prodán na území ČR. Z takto připraveného kokainu mohli pachatelé, v rámci pouliční či klubové distribuce, získat přibližně 3 miliony Kč. Z prodeje 24 kilogramů marihuany, která byla rovněž určena na český trh, bylo možné získat až 1,7 milionu Kč. Celkového množství 120 g pervitinu by bylo možné získat za cca 120 tisíc Kč.
Policejní rada NPC zahájil trestní stíhání všech sedmi osob a obvinil je z  trestného činu nedovolená výroba a držení omamných a psychotropních látek a jedů dle § 187 odst. 1, odst. 2 písm. a), za což jim v případě prokázání viny a pravomocného odsouzení hrozí trest odnětí svobody na dvě až deset let. Čtyři obvinění jsou stíháni ve vazbě a tři jsou stíháni na svobodě.
 
zpracoval:
kpt Bc. Michal Hammer
tiskový mluvčí
                                                                            vrchní radaplk. Mgr. Jakub FRYDRYCH v.r.
                                                                                                                ředitel
 
 
 

vytisknout  e-mailem