Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Národní protidrogová centrála

Národní protidrogová centrála SKPV PČR

Tisková zpráva k operaci Caracas

Detektivové NPC odhalili mezinárodní organizovanou skupinu pachatelů, která se zabývala dovozem velmi kvalitního kokainu z oblasti Jižní Ameriky. Tento kokain byl následně distribuován v Jihlavě a v pražských klubech movitějším zájemcům z oblasti showbusinessu.  

          Začátkem měsíce dubna roku 2011 byla detektivy Národní protidrogové centrály ukončena operace s krycím názvem „CARACAS“. Po několika měsíčním prověřování trestné činnosti byla zadržena organizovaná skupina pachatelů, pěti mužů a jedné ženy, kteří získávali občany ČR jako kurýry pro dovoz velmi kvalitního kokainu z Jižní Ameriky do Evropy. Tento kokain byl následně distribuován v Jihlavě a v pražských klubech movitějším zájemcům z oblasti showbusinessu.
          K zadržení pachatelů došlo v Praze, Jihlavě a ve Vraném nad Vltavou. Při domovní prohlídce bylo u hlavního pachatele zajištěno celkem 440g kokainu s 55 % obsahem účinné látky. Dále se podařilo zajistit 40 tisíc Kč v hotovosti. Hlavní pachatel měl bohatou trestní minulost, kdy si již v minulosti jeden trest odnětí svobody nepodmíněně odpykal, a sice za prodej pervitinu.
          K zadržení celé organizované skupiny předcházelo zajištění důkazů v podobě zadržení dvou kurýrů, občanů České republiky. Jeden kurýr byl zadržen ve Venezuele na letišti v Caracasu s 1 kg kokainu, který se snažil propašovat do ČR v příručním zavazadle. Druhý kurýr byl zadržen o několik měsíců poté, v Londýně, s 5 kg kokainu ukrytých v kufru, které pašoval z Argentiny. Oba kurýři si v současnosti odpykávají dlouholeté tresty odnětí svobody ve Venezuele a Spojeném království. Z celkového zajištěného množství 6,44 kilogramů kokainu mohli pachatelé, v rámci pouliční či klubové distribuce, získat přibližně 12 milionu Kč.   
          Čtyři zadržení pachatelé byli policejním radou NPC obviněni pro trestný čin nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a jedy dle § 283 odst. 1, odst. 3, písm. c), odst. 4, písm. c) tr. zákoníku, kdy jim v případě prokázání viny a pravomocného odsouzení hrozí trest odnětí svobody v rozmezí od 10 do 18 let. Další dva pachatelé byli obviněni pro trestný čin nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a jedy dle § 283 odst. 1, odst. 2, písm. c), tr. zákoníku, kdy jim v případě prokázání viny a pravomocného odsouzení hrozí trest odnětí svobody v rozmezí od 2 do 10 let. Kromě jedné pachatelky byli všichni ostatní pachatelé rozhodnutím městského soudu v Brně umístěni do vazby.
 
zpracoval:
kpt. Bc. Michal Hammer
tiskový mluvčí
 
                                                                                                                                                                            vrchní rada plk. Mgr. Jakub Frydrych
                                                                                                                                                                                                 ředitel
 
                                                                                                                                                                                                       

Odkazy do noveho okna

1 Caracas

1 Caracas 

Detailní náhled

2 Caracas

2 Caracas 

Detailní náhled

3 Caracas

3 Caracas 

Detailní náhled

4 Caracas

4 Caracas 

Detailní náhled

5 Caracas

5 Caracas 

Detailní náhled

6 Caracas

6 Caracas 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem