Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Národní protidrogová centrála

Národní protidrogová centrála SKPV PČR

Tisková zpráva z operace "FENT"

Distributoři Fentanylu skončili v rukou policie 

          Po několika měsíčním prověřování, bylo ve dnech 3. – 4. srpna 2011 zadrženo 5 osob ve věku od 16 do 47 let, které dovážely ze Slovenské republiky látku fentanyl, kterou následně distribuovaly v Ostravě. Při zadržení pachatelů bylo zajištěno cca 250 g fentanylu, který má na pouličním trhu hodnotu cca 500 000,- Kč. Akce byla koordinována se slovenskými orgány vymáhajícími právo. V případě prokázání viny hrozí pachatelům až dvanáctileté vězení. Výskyt fentanylu, doposud v České republice velmi sporadický, může díky své kvalitě a účinku úspěšně konkurovat nekvalitnímu pouličnímu heroinu, navázat na sebe subkulturu opiátových problémových uživatelů a přivodit významný nárůst předávkování, podobně jako v Estonsku či některých skandinávských zemích, kde je již etablovanou drogou.

          FENTANYL – omamná látka uvedená v příloze 1 seznamu omamných a psychotropních látek dle zák. č. 167/1998 Sb. o návykových látkách, resp. v seznamu i Jednotné úmluvy OSN o omamných látkách, je tedy zakázanou omamnou látkou a veškeré nakládání s ním včetně jeho držení je trestným činem.  Výdej léků s jejím obsahem je v ČR pod nejpřísnější kontrolou, tzn.  je vázán na lékařský předpis s modrým pruhem.  
 
         Patří do skupiny syntetických opioidů. Tyto látky podobně jako přírodní opiáty (morfin) se váží v CNS (centrální nervová soustava) na opioidní receptory a mají analgetický efekt. Fentanyl je asi 80x účinnější než morfin a 25x účinnější než heroin. V lékařské praxi se fentanyl a jeho deriváty používají jako silná analgetika a pro podporu anestézie. Fentanyl se nejsilněji váže na typ receptorů, které způsobují euforii, útlum dechu a fyzickou závislost. Rozvoj psychické a následně fyzické závislosti je intenzivnější než u heroinu. Největší nebezpečí je při záměně fentanylu s heroinem, které končí fatálně. Při předávkování se sedativní účinky prohloubí a může dojít k zástavě dechu. Rozpoznávací příznaky jsou snížená tělesná teplota, zpomalená srdeční frekvence, zúžené zorničky, křeče a celkový tělesný a psychický útlum.
 
zpracoval:
kpt. Mgr. Michal Hammer
tiskový mluvčí NPC SKPV PČR
11.08. 2011
 
                                                                                                                                                        vrchní rada plk. Mgr. Jakub FRYDRYCH
                                                                                                                                                                                     ředitel

 

vytisknout  e-mailem