Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Tiskové prohlášení

K nelegálnímu překročení makedonské hranice migranty. 

Policejní prezidium ČR musí reagovat na snahy některých jednotlivců i novinářů, kteří se snaží využít nelehkou situaci migrantů v táboře Idomeni ke svému zviditelnění a zároveň poškození dobrého jména Policie ČR.

Zveřejněná svědectví o údajně neprofesionálním chování policistů českého kontingentu kategoricky odmítáme. Během pondělního pokusu o nelegální překročení makedonské hranice, které bylo organizováno aktivisty, byl český kontingent nasazen u řeky Vardar. Nikoliv během dalších procesních úkonů prováděných makedonskou stranou na policejní stanici Gevgelija.

Podle informací od makedonských kolegů nebyl v pondělí zadržen žádný český občan. Pokud tedy údajný český občan poskytuje očité svědectví z policejní stanici Gevgelija, nelze tato vyjádření hodnotit jinak, než jako lživá. To nejen z pohledu toho, že na stanici nebyl zadržen žádný český občan, ale také z toho důvodu, že tam čeští policisté vůbec nezasahovali.

Snaha některých médií přijít za každou cenu se senzační zprávou, by neměla upozadit základní pravidlo žurnalistiky, kterým je vycházení z důvěryhodných zdrojů. Vyjádření očitého svědka, který na místě nebyl, nelze hodnotit jako důvěryhodný zdroj informací.

Všichni policisté, kteří jsou nasazeni v zahraničí k ochraně schengenské hranice, řádně plní své úkoly a jejich profesionální přístup je oceňován nejen kolegy z jiných zemí, ale také obyvateli Republiky Makedonie.

20. března 2016
por. David Schön
tiskový mluvčí, Policejní prezidium ČR

vytisknout  e-mailem