Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Tiskové prohlášení ředitele ÚOOZ

Reakce ředitele Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu na dnešní tiskovou konferenci společnosti ČEZ a.s. 

Praha 11. listopadu 2008
              Na dnešní tiskové konferenci společnosti ČEZ zazněla ostrá slova na adresu Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu SKPV, jehož jsem ředitelem. Nehodlám hrát se společností ČEZ a.s. mediální argumentační přetahovanou a nebudu v této fázi trestního řízení ani zveřejňovat informace o důkazní situaci. Co však považuji za nutné, je připomenout a zdůraznit zásadní fakta.
              Nenacházíme se v absurdní situaci, kdy zloděj není zlodějem, nacházíme se v právním státě, ve kterém má každý občan svá práva. Dvaatřicet pracovníků ČEZ Měření s.r.o. je naším útvarem stíháno pro trestný čin vydírání, spáchaný formou spolupachatelství. Tito obvinění nejsou trestně stíháni proto, že odhalovali černé odběratele elektrické energie a vymáhali vzniklou škodu, ale proto, jaké praktiky při své práci používali. Vzali jsme do úvahy všechny dostupné informace a fakta, tedy i ty, které nám poskytl ČEZ, Státní energetická inspekce a Energetický regulační úřad, a dospěli jsme k závěru, že je zde důvodné podezření z naplnění skutkové podstaty trestného činu, který je popsán mezi trestnými činy proti svobodě a lidské důstojnosti. Náš útvar se případem začal zabývat na základě trestních oznámení více jak padesátky osob a po zveřejnění trestního stíhání se nám hlásí další, se kterými mělo být ze strany firmy ČEZ Měření zacházeno stejně.
              V tomto trestním řízení neříkáme nic o tom, zda poškození jsou či nejsou „černými odběrateli“ a zda společnosti ČEZ způsobili či nezpůsobili konkrétní škodu. Tiskový mluvčí ČEZ, ve včerejší tiskové zprávě uvedl: „na krádeže elektřiny doplácí všichni poctiví občané, kteří za zloděje platí“. S tímto je možné se ztotožnit. Nemůžeme se však ztotožnit s postupem, připomínajícím zásadu „účel světí prostředky“.
              Trestní stíhání vedené v této věci naším útvarem je na samém počátku a není konstatováním viny. Je však jednoznačným signálem vyslaným právě všem poctivým občanům. Signálem o tom, že vznikne-li podezření ze spáchání trestného činu, bude se tím policie zabývat. A bude se tím zabývat i v případě, že k trestnému činu mělo dojít při vymáhání třeba i oprávněných pohledávek.
              Ke kritice postupu policistů ÚOOZ při víkendové realizaci uvedu pouze tolik, že proběhla za přítomnosti dozorujícího státního zástupce. Já osobně za tímto postupem plně stojím a případného prošetřování na základě stížnosti společnosti ČEZ se neobávám. Naopak, budu tomuto šetření plně nápomocen.
 
 
plk. Mgr. Robert Šlachta
ředitel ÚOOZ SKPV

vytisknout  e-mailem