Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

TISPOL si posvítil na nákladní a autobusovou dopravu.

LIBERECKO,JABLONECKO - O uplynulém víkendu proběhly v Libereckém kraji dvě dopravně bezpečnostní akce. 

     O uplynulém víkendu proběhla v Rychnově u Jablonce nad Nisou a v Rynolticích u Liberce dopravně bezpečnostní akce pod záštitou evropské organizace TISPOL. Ta sdružuje služby dopravní policie evropských zemí a snaží se prostřednictvím analýz problémů, výměny zkušeností a poznatků a vzájemné spolupráce podpořit bezpečnost v silničním provozu. Více informací o organizaci čtěte zde.

     Tentokrát se TISPOL zaměřil na nákladní a autobusovou dopravu. S Policií ČR na akci spolupracovalo Generální ředitelství cel i zástupce Centra služeb pro silniční dopravu. Zúčastnění kontrolovali dodržování povinností pro osobní autobusovou a nákladní dopravu, technický stav vozidel, zabezpečení a upevnění nákladu a především prověřovali, zda u dopravců nedochází k nedovolené manipulaci s kontrolními zařízeními - tachografy a paměťovými kartami řidičů.

     V průběhu dvou dnů provedli rozsáhlou a důkladnou kontrolu celkem 20 vozidel, jednalo se o 19 nákladních vozidel a o 2 autobusy. Jeden řidič nedodržel denní limit doby řízení, jeden zase neodpočíval dostatečně dlouho, takže si zkrátil bezpečnostní přestávku. Další šofér nepředložil záznamový list, jeden užíval záznamové zařízení bez platné kalibrace a jeden nepředložil eurolicenci, tedy oprávnění k provozování podnikání v oboru dopravy. Čtyři šoféři měli u tachografu poškozenou plombu.

     Za tyto prohřešky zaplatili   řidiči v blokovém řízení dohromady 2 300 korun a zbytek přestupků policisté oznámili k projednání do správního řízení.  Policisté také vybrali jednu kauci ve výši 5 000 korun od polského řidiče nákladního vozidla jako záruku toho, že se k řízení o přestupku projednávaném v Česku,  dostaví.

 

por. Bc. Ivana Baláková
1. srpna 2014

vytisknout  e-mailem