Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Titulem Gentleman silnic byli oceněni tři zachránci

TŘEBÍČSKO: Zachránili život řidiči, který zůstal po havárii zaklíněný v hořícím vozidle 

Zástupci České pojišťovny a Policie České republiky ocenili titulem Gentleman silnic tři zachránce lidského života po těžké dopravní nehodě. Jiří Krčál, Jana Šálková a Michal Lukšíček byli v pravou chvíli na pravém místě, ani na okamžik neváhali pomoci posádce hořícího automobilu, z vozidla vyprostili těžce zraněného řidiče a svým obětavým zásahem mu zachránili život. Za svůj hrdinský čin převzali dnes, ve středu 9. dubna, v Třebíči certifikáty s vyznamenáním a rovněž chytré mobilní telefony s užitečnou aplikací Pojišťovna, jejíž součástí je mimo jiné i profesionální návod první pomoci.
 
Na projektu Gentleman silnic spolupracuje Česká pojišťovna s Policií České republiky. Jeho cílem je motivovat účastníky silničního provozu k tomu, aby nebyli lhostejní vůči svému okolí. Gentlemanem silnic se stává ten, kdo osobně přispěje k záchraně života nebo jiným způsobem pomůže ostatním při závažné dopravní nehodě, je to člověk, kterému nechybí odvaha a schopnost se rychle, správně rozhodnout.
 
„Jsem velmi rád, že právě náš region má díky těmto třem statečným zachráncům ode dneška další Gentlemany silnic,“ řekl plk. Mgr. Petr Tomášek, vedoucí Územního odboru Třebíč.
 
Mezi jednu z důležitých priorit policie patří zvyšovat bezpečnost provozu na pozemních komunikacích. „Policisté denně dohlížejí na silniční provoz, organizují dopravně bezpečností i preventivní akce a na rizikových místech navrhují dopravně inženýrská opatření. Je ale nutné, aby šlo s těmito policejními aktivitami ruku v ruce zodpovědné chování řidičů i ostatních účastníků silničního provozu,“ uvedl plk. Petr Tomášek. Jak dále dodal, bohužel poměrně často totiž policisté vyjíždějí k vážným nehodám s následky na lidských životech a zdraví. Častokrát k tragické dopravní nehodě stačí např. jen okamžik nepozornosti, nebo když řidič přecení své schopnosti. Naštěstí díky oceněným zachráncům Jiřímu Krčálovi, Janě Šálkové a Michalu Lukšíčkovinemusíme domýšlet, jak mohla únorová havárie vozidla dopadnout.
 
K vážné dopravní nehodě došlo v neděli 23. února. Těsně před druhou hodinou v noci jel dvaadvacetiletý řidič osobního automobilu Renault Clio vezoucí dva mladé spolujezdce po silnici ve směru od obce Račerovice na Třebíč. Při průjezdu zatáčky nezvládl řízení, dostal smyk a vyjel s vozidlem mimo vozovku, kde automobil narazil do stromu. Po nárazu se vozidlo od stromu odrazilo, pokračovalo v jízdě silničním příkopem, až se bokem zastavilo o další strom. Po nárazu začal automobil hořet, a zatímco se spolujezdcům podařilo utéct, těžce zraněný řidič zůstal ve vozidle zaklíněný. „Tento den měl ale řidič ve vozidle ohromné štěstí, protože byli v blízkosti Jiří Krčál, Jana Šálková a Michal Lukšíček, kteřínezaváhali a pomohli,“ zdůraznil plk. Petr Tomášek.
 
Dvě dějové linie odehrávající se z pohledu trojice nových Gentlemanů silnic se protnuly v jednom bodě, a to v místě dopravní nehody.
„Z dálky to vypadalo, jako když někdo dělá táborák, teprve po chvíli jsem si uvědomil, že koukám na nabourané hořící auto,“ popisuje událost Jiří Krčál, který jel se sestrou po silnici od Třebíče.
„Prohnalo se kolem nás auto a v momentě se ozvala tupá rána. Člověku v té chvíli hned nedochází, že ta rána znamená havárii, ale naštěstí nám to s Michalem brzy došlo a běželi jsme směrem k havarovanému vozidlu. Já během toho už vytáčela policii,“ komentuje nepříjemný zážitek ze svého úhlu pohledu Jana Šálková, která se v té době společně se svým známým Michalem Lukšíčkem účastnila pochodu Charkov – Sokolovo.
Jiří Krčál oblečen ve výstražné vestě už také běžel k vozidlu, aby zjistil, jak může pomoci. „Venku z auta už byli oba dva spolucestující. Zdáli se být v šoku, ale komunikovali s námi. Horší to bylo s řidičem, který zůstal zaklíněný a s jeho dveřmi nešlo vůbec hnout,“ přibližuje situaci pan Krčál a zároveň doplňuje: „Nejdřív byl řidič v bezvědomí, mysleli jsme si, že dokonce nežije, ale po chvíli přišel k sobě a začal s námi trochu mluvit.“
Díky letitým zkušenostem pana Lukšíčka s automobily se nebála trojice zachránců k havárii přiblížit a pohybovat se kolem hořícího vozidla. Řidiče se nakonec podařilo z auta vyprostit přes zadní sedadla. Při manipulaci s vážně zraněným mladíkem pomáhala také dispečerka záchranné služby, která instruovala Janu Šálkovou přes mobilní telefon. Řidič byl nakonec s těžkými zraněními transportován vozidlem rychlé lékařské pomoci do brněnské nemocnice. Oba spolujezdci byli převezeni do nemocnice v Třebíči, kde zůstali hospitalizováni.
 
Gentleman silnic je společným projektem České pojišťovny a Policie České republiky, který vznikl v roce 2004 s cílem motivovat účastníky silničního provozu k tomu, aby si pomáhali a nebyli k sobě lhostejní. Od té doby už ocenění převzalo 94 lidí (z toho 16 žen) na více než čtyřiceti místech po celé České republice.
Na Třebíčsku se jedná již o v pořadí druhé oceňování. V roce 2012 získali titul Gentleman silnic muž a žena, kteří zachránili život řidiči osobního vozidla, který se na železničním přejezdu vážně zranil při střetu automobilu s motorovým vlakem.
 
„Je pro nás ctí spolupracovat na tomto projektu s Policií České republiky. Blížíme se ke stovce Gentlemanů silnic a všechny příběhy, které při předávání ocenění slyšíme, jsou plné odvahy, statečností a emocí,“ řekl Ing. Petr Jícha, regionální ředitel České pojišťovny.
  
por. Bc. Jana Kroutilová, komisař
9. dubna 2014
Odkazy do noveho okna

Gentleman silnic

Gentleman silnic  

Detailní náhled

Gentleman silnic

Gentleman silnic  

Detailní náhled

Gentleman silnic

Gentleman silnic  

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem