Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Dva „vařiči“ zadrženi při výrobě pervitinu

KRÁLOVÉHRADECKO - Zásahová jednotka je zadržela bezprostředně po uvaření várky 

VIDEO 
 
V těchto dnech skončili v rukou královéhradeckých kriminalistů další dva „vařiči“ pervitinu z Královéhradecka. Zásahová jednotka je zadržela bezprostředně po uvaření další várky drogy.

Od března tohoto roku se o jejich nezákonnou činnost začali aktivně zajímat policisté z  TOXI TÝMU  z Hradce Králové. Šetřením zjistili, že čtyřiatřicetiletý muž z Královéhradecka a sedmadvacetiletý cizinec, dlouhodobě žijící v Čechách, vyráběli v malé obci v okrese Hradec Králové nebo přímo v krajském městě z dovážených léků drogu pervitin. Tu pak nabízeli za úplatu nebo výměnou za různé zboží dalším odběratelům z východních Čech. Jejich klientelu tvořili většinou dlouholetí uživatelé drog. Byl mezi nimi i překupník, který platil zbožím, jež bylo s největší pravděpodobností kradené. Jednalo se hlavně o mobilní telefony, kola a drobnou elektroniku. Zboží vzápětí končilo v zastavárnách.
Role zadržených mužů byly zpočátku rozdělené. Jeden vyráběl, druhý jezdil zhruba dvakrát do měsíce do Polska nakupovat léky s obsahem pseudoefedrinu, které jim sloužily jako prekurzor k výrobě pervitinu. Až v závěru našeho prověřování svoje síly při výrobě drogy spojili. Muž, který se zaměřoval hlavně na výrobu, nevycházel v posledních týdnech takřka z domu. Zřejmě jednak ze strachu z odhalení, jednak pro svoji drogovou závislost. I druhý z mužů je, podle zjištění kriminalistů, sám dlouhodobým uživatelem pervitinu.
 
Podle našich informací mohli muži v době, kdy jsme jejich činnost dokumentovali, vyrobit „zboží“ za téměř půl milionů korun. Z výpovědí je zřejmé, že jejich měsíční příjem získaný výrobou drogy činil kolem šedesáti tisíc korun. O zisk se spravedlivě dělili a vydělané peníze používali i na nákup dalších léků.
 
Od teď už delší dobu žádnou drogu nevyrobí, jsou totiž stíháni vazebně. Oběma bylo sděleno obvinění ze spáchání zvlášť závažného zločinu nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy. Starší z mužů čelí zároveň i obvinění z nedovoleného ozbrojování, protože při zadržení a následné domovní prohlídce bylo u něho v místě bydliště zajištěno větší množství střeliva (nábojů).
Pokud je soud uznán vinnými, hrozí jim trest odnětí svobody až na deset let.
 
 
mjr. Mgr. Ivana Ježková
tisková mluvčí
tel. 602651187
zveřejněno v 9:40
Odkazy do noveho okna

HK-varna

HK-varna 

Detailní náhled

HK-varna

HK-varna 

Detailní náhled

HK-varna

HK-varna 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem