Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Tragická bilance na kolejích

Rapidně se zvyšuje počet případů střetu osoby s vlakem. 

Policisté se s těmito smutnými případy setkávají v posledních měsících velmi často. Jen za první pololetí přišlo takto o život už 14 lidí. Jen v jedné třetině případů se však jedná o sebevražedná jednání, kterým lze jen těžko zabránit. Nejčastější příčinou všech ostatních tragických událostí je neopatrnost a hlavně nepozornost.
 
Některé střety jsou zapříčiněny špatným odhadem rychlosti přijíždějícího vlaku a přebíhání kolejí těsně před ním. Další, a o to více, nepochopitelnější příčinou, je chůze po kolejích. Oběti si buď zkracovaly cestu, nebo zkrátka „jen“ šly po kolejích v domnění, že přijíždějící vlak uslyší. Tato domněnka je ale absolutně nesprávná, jelikož u blížícího se vlaku je slyšet pouze rezonování kolejí a skutečný hluk vlak vydává, až když začne brzdit.
 
Mnoho úmrtí je pak způsobeno chůzí po kolejích se sluchátky v uších. Poslední takový případ zaznamenali pražští policisté v pátek 4. července. Krátce po třinácté hodině jsme na tísňovou linku 158 přijali oznámení, že ve Vysočanech srazil projíždějící vlak muže. Po příjezdu a prvotním ohledání místa činu kriminalisté zjistili, že devětatřicetiletý muž se s největší pravděpodobností nerozhlédl a vběhl do kolejiště přímo pod projíždějící vlak. Navíc měl na uších nasazená sluchátka.  I tato srážka měla tragické následky.
 
Mimořádných událostí, při kterých došlo ke střetu osoby pohybující se v kolejišti s projíždějícím vlakem, bylo v prvním pololetí letošního roku na území hl. města Prahy celkem 21. To je v porovnání se stejným obdobím minulých let více jak dvojnásobný nárůst. Lidé naprosto nerespektují fakt, že je zakázáno pohybovat se po kolejovém svršku. Tento zákaz vyplývá z §4a odst. 1 zák. č. 266/1994 Sb., o drahách, v platném znění. Dle tohoto ustanovení nesmí nikdo vstupovat na dráhu v místě veřejnosti nepřístupném. Takovým místem je prakticky celá délka kolejového svršku vyjma označených a zabezpečených vlakových přejezdů a přechodů. Málokdo si také uvědomuje, že správní orgán, kterým je v tomto případě Drážní úřad, může v řízení o nedovoleném vstupu na dráhu uložit pokutu až do výše 10 000,- Kč.
 
Touto cestou proto apelujeme na občany, aby respektovali platnou legislativu a zbytečně neriskovali svůj život chůzí po kolejích.
 
por. Mgr. Hana Jeřábková, DiS - 10. 7. 2014
nprap. Bc. Ondřej Penc – koordinátor prevence

vytisknout  e-mailem