Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Tragická nehoda na Žďársku

ŽĎÁRSKO: Viník nehody byl pod vlivem alkoholu i návykových látek 

V pátek 17. května večer kolem půl deváté jsme přijali oznámení o vážné dopravní nehodě, ke které došlo na Žďársku. Na místo vyjeli policisté z dopravního inspektorátu Žďár nad Sázavou. Policisté na místě zjistili, že k dopravní nehodě došlo v prostoru z křižovatky silnic II/602 a II/390 mezi obcemi Tasov a Osová Bítýška. 
 
Jednatřicetiletý řidič osobního vozidla Opel Vectra z Brněnska jel po silnici II/ 602 ve směru od obce Ruda směrem k obci Velká Bíteš. Na křižovatce začal odbočovat vlevo směrem k obci Osová Bítýška. Řidič motocyklu jel po stejné silnici II/ 602 v opačném směru, tedy ve směru od Velké Bíteše k obci Ruda. V prostoru křižovatky došlo ke střetu obou vozidel. Řidič osobního vozidla z dosud nezjištěných příčin nedal protijedoucímu motocyklu přednost v jízdě. 
 
Třiadvacetiletý řidič motocyklu ze Žďárska při střetu utrpěl těžké zranění a byl z místa dopravní nehody převezen vozidlem rychlé záchranné služby do nemocnice v Brně, kde svým vážným zraněním podlehl. Šestnáctiletá spolujedoucí na motocyklu utrpěla těžké zranění a musela být také převezena z místa dopravní nehody vozidlem rychlé záchranné služby do nemocnice v Brně. Podle aktuálních informací dívka není v ohrožení života. Ke zranění jiných osob při nehodě nedošlo.
 
U řidiče osobního vozidla provedli policisté odborné měření na alkohol, kdy první měření vykázalo hodnotu 1,01 promile alkoholu v dechu. Při opakovaném měření byla naměřena hodnota 1,05 promile alkoholu v dechu. U řidiče policisté provedli také orientační test na přítomnost omamných a psychotropních látek. Test byl pozitivní na cannabis. Řidiče osobního vozidla policisté převezli k lékařskému vyšetření a odběru krve a moči do nemocnice Mostiště.
 
Provedenou lustrací v databázi bylo zjištěno, že řidič osobního vozidla má platnou blokaci řidičského oprávnění, kdy má v současné době vysloven zákaz řízení motorových vozidel. Dále bylo zjištěno, že na vozidle Opel Vectra byly užity jiné registrační značky, a to z vozidla Nissan Primera. Dalším šetřením bylo zjištěno, že vozidlo Opel Vectra nemá uzavřeno platné pojištěné odpovědnosti vozidla za škodu způsobenou provozem vozidla.
 
U řidiče motocyklu nebylo na místě možné vzhledem k jeho zranění provést dechovou zkoušku na alkohol, z toho důvodu bylo nařízeno lékařské vyšetření spojené s odběrem krve. Na místo tragické dopravní nehody vyjela výjezdová skupina oddělení obecné kriminality Služby kriminální policie a vyšetřování Žďár nad Sázavou. Kriminalisté si případ převzali a zahájili úkony trestního řízení. Nyní budou vyšetřovat další okolnosti tragické dopravní nehody. Řidič osobního vozidla je podezřelý z přečinu usmrcení z nedbalosti, přečinu ublížení na zdraví z nedbalosti, přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky a přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí.
 
V letošním roce se jedná v Kraji Vysočina o sedmnáctou dopravní nehodu s tragickými následky.
 
kpt. JUDr. Dana Čírtková, vrchní komisař
19. květen 2013

vytisknout  e-mailem