Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Tragický víkend na okrese Beroun

Beroun – O život přišli dva lidé.  

Smutně skončil adventní víkend na okrese Beroun, kdy při dopravních nehodách vyhasly dva lidské životy. Oběma případy se nyní zabývají policisté, kteří vyšetřují příčinu a okolnosti úmrtí dvou mužů.
 
Sobota 14. 12. 2013 – Okolo páté hodiny ranní vyjíždějí policisté z OOP Hořovice prověřit oznámení o havarovaném vozidle v obci Hořovice, ul. Plzeňská ve směru k ul. Masarykova.
V tu chvíli ještě netuší, že v havarovaném vozidle se nachází 48letý muž, který již nejeví známky života. Po příjezdu na místo zjišťují, že ve vozidle tov. zn. Škoda Fabia se skutečně nachází mrtvý muž. Vozidlo s největší pravděpodobností narazilo do náletových dřevin, převrátilo se přes střechu a zůstalo přetočené na bok. Na místo byli přivoláni policisté z oddělení dopravních nehod a kriminalisté SKPV Beroun, kteří v současné době zjišťují příčinu a okolnosti této nehody a zároveň v celé věci nařídili soudní pitvu. Výsledky pitvy ukážou přesnou příčinu úmrtí muže.
 
 
Neděle 15. 12. 2013 – V 18:53 hod. přijímají policisté oznámení o dopravní nehodě osobního automobilu s chodcem na pozemní komunikaci ve směru od obce Žebrák na obec Hořovice.
Po příjezdu na místo zjišťují, že řidič vozidla tov. zn. Škoda Octavia srazil chodce jdoucího po pravé straně silnice. Chodec po tomto střetu utrpěl zranění neslučitelná se životem, kterým na místě podlehl. Dopravní policisté provedli u řidiče dechovou zkoušku na přítomnost alkoholu v dechu s negativním výsledkem. Sražený muž u sebe neměl žádný doklad totožnosti, ale na základě provedených úkonu na místě nehody bylo zjištěno, že by se s největší pravděpodobností mělo jednat o muže bez domova, který pobýval na území obce Žebrák. Policisté v celé věci nařídili soudní pitvu, na základě které bude určena přesná příčina jeho úmrtí a zároveň potvrzena jeho totožnost.
 
V souvislosti s výše uvedenou dopravní nehodou upozorňují policisté všechny chodce, aby   využili reflexní prvky při pohybu v silničním provozu. Za snížené viditelnosti a za tmy je použití těchto prvků naprosto nezbytné. Jejich využitím mohou lidé výraznou měrou snížit riziko srážky s vozidlem. Viditelnost chodce, který se na silnici pohybuje v tmavém oblečení  bez použití reflexních prvků je téměř nulová. Řidič vozidla takového chodce zaregistruje až na poslední chvíli, kdy již nemusí být schopen srážce zabránit. Obzvlášť v zimním období, kdy povrch vozovek bývá často mokrý nebo namrzlýse brzdná dráha vozidla  značně prodlužuje.
 
Viditelnost chodců lze zvýšit vhodnou barvou oblečení a doplňky z fluorescenčních materiálů, které zvyšují světelný kontrast vůči pozadí a prodlužují tak vzdálenost, na jakou může řidič chodce nebo cyklistu zaznamenat. Reflexní materiály odrážejí světlo v úzkém kuželu zpět ke zdroji, a to až na vzdálenost kolem 200 metrů. Výrazně zvyšují viditelnost za tmy a za snížené viditelnosti. Reflexní materiál je v noci vidět na 10 x větší vzdálenost než tmavé oblečení. Při rychlosti 75 km/h potřebuje řidič nejméně 1,5 sekundy (31 metrů) na to, aby odpovídajícím způsobem zareagoval.
 
Tři rady pro zvýšení viditelnosti:
 
  • používejte reflexní a fluorescenční materiály a kombinujte je, abyste byli dobře vidět za světla i za tmy
 
  • reflexní předměty umístěte nejlépe ke konci rukávů, blízko ke kolenům a do úrovně pasu (cyklisté také na přilbu a jízdní kolo)
 
  • dětem pořiďte oblečení, školní brašny a doplňky opatřené reflexními a fluorescenčními bezpečnostními prvky
 
Reflexní a fluorescenční předměty nejsou drahé. Nejrůznější přívěsky, nášivky, nažehlovačky, samolepky, pásky na ruku apod. pořídíte například v galantériích nebo v obchodech s jízdními koly za rozumné ceny.
 
 
 
nprap. Marcela Pučelíková

vytisknout  e-mailem