Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Traktory měly zmizet v Polsku

NÁCHODSKO - Rychlá mezistátní spolupráce však učinila zlodějům přítrž 

JCB - zemědělský strojZemědělský stroj, ilustrační foto Policie ČR
Policisté náchodské kriminální služby včerejšího dne úspěšně završili případ dvou odcizených zemědělských strojů na Broumovsku. Zpočátku však vyhlídky zemědělského družstva, ležícího v těsné blízkosti s hranicí Polska, vypadaly beznadějně. Pracovník, který přišel v úterý 19. ledna ráno do práce, zjistil, že jim někdo ukradl dva zánovní traktory. Stopy vedly prostříhaným a pováleným pletivem, přilehlým fotbalovým hřištěm až na zpevněný terén a silnici táhnoucí se do Polska. Signál z navigace, kterou byly stroje vybaveny, ukazoval stejným směrem, pak zmizel. Bylo to jasné, oba stroje jsou již v Polsku.
 
Policejní hlídka broumovského obvodního oddělení, která dorazila na místo krádeže, neztrácela čas. Okamžitě předala informace o krádeži a žádost o spolupráci v pátrání po zlodějích do Polska. Polská policie si převzala popis i možný směr pohybu odcizených strojů. Ještě během dopoledních hodin se jim podařilo stroje i s jejich doprovodem objevit. Traktory, stále ještě s českými registračními značkami, uháněly po vedlejších silnících směrem k Legnici. Je jasné, že o několik hodin později by stroje již kdesi nenávratně zmizely.
 
Včerejšího dne 23. ledna 2012,  po rozhodnutí prokurátora a po zadokumentování všech nezbytných formalit, dohodli polští policisté s českými protějšky předání traktorů v nejbližší možné době zpět českým majitelům. Zloději naopak zůstali v jejich péči.
 
Rychlá a bezchybná česko-polská spolupráce pomohla občanům uchránit majetek, v tomto případě nemalé hodnoty. Téměř nové zemědělské stroje měly dohromady hodnotu bezmála tři a půl miliónu korun.
  
Úzká česko-polská spolupráce na Náchodsku funguje již minimálně pět let. Policejní sbory jak z české, tak i z polské strany si vyměňují nejen oficiální stanoviska a pořádají formální návštěvy, ale zavedly i efektivní systém společných přeshraničních hlídek, systém vzájemného informování a pomoci.
 
Policisté rozhodně nedoporučují vlastní pátrání na územní cizího státu, neboť policie má při stíhání zločinců mnohem větší možnosti. Na vlastní pěst pátrající občané se navíc vystavují nebezpečí, že se stanou obětí trestné činnosti na území jiného státu, či sami přestoupí zákon.
  
 
por. Mgr. Eva Prachařová 
24. 1. 2012, v 11.15

vytisknout  e-mailem