Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Trestné činy páchají v Česku i cizinci

KRAJ VYSOČINA: V Kraji Vysočina se zvýšil počet prováděných pobytových kontrol 

Policisté z odboru cizinecké policie Krajského ředitelství policie kraje Vysočina se v rámci běžného výkonu služby v loňském roce zaměřili kromě jiných činností především na oblast nelegální migrace a pobytových kontrol.
 
Výkon služby byl zaměřován zejména do míst, kde dochází ke zvýšenému pohybu cizinců v rámci celého teritoria Kraje Vysočina. Pozornost při pobytových kontrolách policisté věnovali zejména legálnosti pobytu cizinců na území České republiky, pravosti a platnosti dokladů předkládaných cizinci, účelovým sňatkům, napomáhání k pobytu a napomáhání legálnosti zaměstnávání cizinců.
 
Svojí polohou je Kraj Vysočina využíván k tranzitu nelegálních migrantů do jiných krajů nebo na území dalších států EU. V oblasti nelegální migrace jsou dlouhodobě vyhodnoceny jako rizikové především mezinárodní silnice I/38 a dálnice D1, které jsou využívány k transportu běženců do cílových destinací. Podle dosavadních poznatků policistů jsou běženci převáženi v osobních nebo nákladních motorových vozidlech k další cestě do zemí EU.
 
V roce 2014 byly na teritoriu spadajícím do působnosti Krajského ředitelství policie kraje Vysočina zjištěny některé toky nelegální migrace. Jednalo se například o nelegální migraci státních příslušníků z Kosova, kteří byli žadateli o azyl na území Maďarské republiky a následně přes území ČR tranzitovali pozemní cestou po dálnici D1 s cílem dostat se na území Švédska. Migranti byli převáženi v osobním motorovém vozidle a na jejich převozu se podíleli občané Švédska. Migranti se prokazovali občanskými průkazy a děti měly rodné listy s fotografií. V systému EURODAC nebyla nalezena žádná shoda a skutečnost, že jsou žadatelé o azyl v Maďarsku, byla zjištěna až písemným dotazem do Maďarska cestou společného kontaktního pracoviště se Slovenskem.
 
Zjistili jsme také nelegální migraci státních příslušníků z Vietnamu, kteří jsou žadatelé o azyl na Slovensku. Na území České republiky přicestovali pozemní cestou po dálnici D1 v osobním motorovém vozidle taxislužby, které řídil státní příslušník Polska. Státní příslušníci Vietnamu u sebe měli platné průkazy žadatelů o azyl na Slovensku a cílovou zemí, do které směřovali, bylo Německo.
 
Další zjištěnou byla nelegální migrace státních příslušníků ze Srbska, kteří cestovali pozemní cestou osobním motorovým vozidlem přes Maďarsko, Slovensko do České republiky. Ze Srbska na území Maďarska jim pomáhal neznámý muž, kterému měli zaplatit za cestu 1500 Euro. Cílovou zemí, do které cizinci směřovali, byla Spolková republika Německo.
 
Mezi další zjištěné případy patří nelegální zaměstnávání cizinců, kdy cizinci - převážně se jedná o občany Ukrajiny - přicestují do České republiky na schengenské vízum, ale vykonávají zde pracovní činnost, pro kterou nemají patřičné povolení. V menší míře jsme také zaznamenali případy, kdy se cizinci zdržují na území České republiky po uplynutí platnosti víza nebo povolení k pobytu. Rizikovou oblastí z hlediska nelegální migrace zůstává také vlaková a autobusová doprava. Zvýšená pozornost je věnována zejména mezinárodním vlakovým spojům a mezinárodním autobusovým linkám - v současné době se jedná o pravidelnou linku Vídeň - Praha. 
 
„Mezi naše priority v boji proti nelegální migraci pro letošní rok bude i nadále patřit potírání nelegální migrace na vytipovaných místech prováděnými pobytovými kontrolami v rámci běžného výkonu služby, formou schengenského vnitrostátního pátrání a v rámci vyhlášených krajských a celorepublikových bezpečnostních akcí,“ doplnil plk. Mgr. Leoš Švarc, vedoucí odboru cizinecké policie Krajského ředitelství policie kraje Vysočina.
 
Policisté z oddělení dokladů a specializovaných činností prováděli v průběhu loňského roku specifické činnosti zaměřené na zkoumání pravosti cestovních dokladů, řidičských průkazů, ale i dokladů předkládaných cizinci při žádostech o pobyt na území České republiky. Jednalo se o   rodné listy, oddací listy, výpisy z rejstříku trestů. Skupina specialistů disponuje vozidlem, které je vybavené speciálním zařízením pro odhalování padělaných dokladů a k dispozici má také zařízení pro noční vidění.
 
V průběhu roku 2014 se policisté tohoto oddělení kromě jiného podíleli na odhalování zlegalizovaných motorových vozidel v České republice v rámci vyhlášené celorepublikové akce „Čistka“,  kdy v rámci této akce zkontrolovali loni celkem 5 663 spisů a poté velice podrobně prověřili 89 podezřelých spisů. Při kontrolách zjistili 82 případů neregulérně přihlášených vozidel s celkovou způsobenou škodou ve výši 2 310 000 korun. Mimo akci „Čistka“ bylo policisty oddělení dokladů a specializovaných činností zjištěno celkem osm padělaných dokladů. Jednalo se o řidičské průkazy a průkazy totožnosti občanů Rumunska, Slovenska, Bulharska, Španělska a Kuby. Ve dvou případech byly zjištěny i padělané služební průkazy příslušníka Policie České republiky.
 
V loňském roce policisté odboru cizinecké policie zjistili v rámci výkonu služby celkem 30 přečinů, které realizovali ve zkráceném přípravném řízení, osm přečinů mají nasvědomí cizinci. Jednalo se o padělání a pozměňování veřejné listiny, maření výkonu úředního rozhodnutí a ohrožení pod vlivem návykové látky. Za loňský rok zjistili celkem 4 148 přestupků, za které policisté uložili v blokovém řízení pokuty ve výši 1 252 000 korun. Celkem 1 579 přestupků bylo řešeno podle zákona o pobytu cizinců na území České republiky, 122 přestupků bylo oznámeno příslušným správním orgánům. Policisté odboru cizinecké policie zjistili také 21 řidičů, kteří usedli za volant pod vlivem alkoholu. Dále bylo zjištěno 40 správních deliktů ubytovatelů. Za tyto delikty policisté v blokovém řízení vybrali pokuty ve výši 69 600 korun.
 
"Při běžném výkonu služby se zaměřujeme především na kontrolu cizinců, kteří pobývají na území České republiky. Zajímá nás, zdali zde pobývají legálně a zdali mají v pořádku všechny potřebné doklady pro pobyt. Prověřujeme, zdali nepáchají na našem území trestnou činnost, jestli zde nelegálně nepodnikají, zda nevykonávají neoprávněně výdělečnou činnost nebo zdali se nejedná o osoby, po kterých bylo vyhlášeno pátrání. Při kontrolách nejčastěji zjišťujeme, že cizinci porušují pobytový režim. Objevují se také případy, kdy ubytovatelé řádně neevidují jejich pobyt na našem území. I v takovém případě věci řešíme uložením sankce, “ dodal plk. Mgr. Leoš Švarc.
 
Policisté z odboru cizinecké policie v průběhu loňského roku zahajovali správní řízení o správním vyhoštění z území České republiky a na základě zjištěných a provedených důkazů vydali celkem 30 rozhodnutí o správním vyhoštění z území České republiky. Policisté dále zjistili 29 osob, které byly z nějakého důvodu vedeny v informačním systému SIS. 
 
Za loňský rok policisté z odboru cizinecké policie provedli v našem kraji celkem 34 476 pobytových kontrol a při těchto kontrolách zkontrolovali celkem 95 891 cizinců. Byly zjištěny dvě osoby v evidenci nežádoucích osob a šest cizinců bylo zajištěno v záchytném zařízení pro cizince za účelem předání podle mezinárodní dohody nebo za účelem správního vyhoštění z členských států EU. Další součinnostní akce se uskutečnily ve spolupráci s ostatními policejními složkami, úřady práce, oblastním inspektorátem práce a celní správou.
 
Případ organizování a umožnění nedovoleného překročení státní hranice
 
Dne 30. prosince 2014 byly na základě zjištěných skutečností byly zahájeny úkony trestního řízení se dvěma státními příslušníky Švédska ve věci organizování a umožnění nedovoleného překročení státní hranice. 
 
Dne 30. prosince půl hodiny po půlnoci byli státní příslušníci Švédska ve věku 48 a 38 let kontrolováni hlídkou cizinecké policie na odpočívadle na 96. kilometru dálnice D1 ve směru na Prahu. Cestovali v osobním vozidle jako řidič vozidla a jeho spolujezdec. Další osádku tvořila rodina - státní příslušníci Kosova. Jednalo se o dvaatřicetiletého muže a o rok starší ženu a pět nezletilých dětí ve věku od tří do 13 let. Muž a žena měli u sebe občanský průkaz Kosova a děti měli každé rodný list s fotografií, které opravňují tyto osoby pouze k pobytu na území Maďarska a nejsou platné pro cestu a pobyt občanů Kosova na území České republiky. Jiné doklady nebyli tito lidé schopni předložit.
 
Policisté dalším prověřováním zjistili, že rodina nastoupila do vozidla ve městě Debrecen v Maďarsku s úmyslem bylo vycestovat do Švédského království přes území České republiky bez platných cestovních dokladů. Existovalo důvodné podezření, že právě dva státní příslušníci Švédska jim tento úmysl umožnili. Proto byli oba Švédové podezření ze spáchání trestného činu organizování a umožnění nedovoleného překročení státní hranice ve formě spolupachatelství . Státní zástupce vydal souhlas s jejich zadržením a po provedení potřebných policejních úkonů byli umístěni do policejní cely v budově krajského ředitelství. Oba zadržení cizinci byli na pokyn státního zástupce propuštěni na svobodu, jelikož se nepodařil prokázat zjevný úmysl v trestní věci organizování a umožnění nedovoleného překročení státní hranice. S kosovskou rodinou bylo zahájeno správní řízení ve věci povinnosti opustit území České republiky. Vzhledem k tomu, že tato rodina byla žadatelem o azyl v Maďarsku, musí se vrátit do země, ze které k nám nelegálně přicestovala.
 
mjr. JUDr. Dana Čírtková, tisková mluvčí
29. leden 2015
 
 

vytisknout  e-mailem