Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
podhomepage

Policie České republiky – Služba cizinecké policie

 

Trestně stíhaný převaděč

Východní Čechy - V Náchodě zadrželi policisté asijského převaděče i s běžencem. 

Když čtvrt hodiny po půlnoci, v neděli 13. 12. 2009, kontrolovali policisté Inspektorátu cizinecké policie v Náchodě osobní motorové vozidlo Toyota Corolla, netušili, že jeden ze třech Asiatů, jedoucích v autě, je převaděč a druhý běženec, který se touží dostat do Německa.
 
Při bližší kontrole celé posádky vozidla a podrobné lustraci v evidencích policisté zjistili, že není vše tak, jak muži vypovídají. Dva z posádky jsou sice již přes 5 let v pozici trvale žijících cizinců na území České republiky, ale o třetím jsme neměli v našich záznamech žádné informace. Dvacetiletý muž nebyl schopen předložit ani žádné doklady totožnosti.
Vzhledem k tomu, že cizinci přijeli z Polské republiky, požádali jsme tedy o spolupráci, cestou Společného pracoviště v Náchodě-Kudowa Zdrój, polské kolegy. Ti nám po prověření v polských evidencích sdělili, že muž bez dokladů v Polsku nikdy oficiálně nebyl nahlášen a ani oni netuší, o koho jde.
Začalo prověřování a zejména díky třetímu muži posádky policisté začali rozplétat příběh běžence, který „naletěl“ slibům a dostával se do čím dál větších životních komplikací.
            Začátek jeho nesprávné cesty za lepším životem začal už ve Vietnamu, když zaplatil vietnamským přavaděčům 8 000 USD za možnost letěl do Polska, tedy vstupní země schengenského prostoru,  na cizí cestovní doklad. První krok se podařil a po příletu do Varšavy začal pracovat na velké asijské tržnici, ovšem bez dokladů, řádné výplaty a bez možnosti volného pohybu. Stal se z něho „novodobý otrok“. Zřejmě se z této situace snažil vymanit, a tak si přes svého známého zajistil krajana, trvale žijícího v Čechách, aby pro něho přijel a převezl ho do dál přes naše území do Německa. Za tuto službu měl převaděči zaplatit 300 USD. Jejich cesta však skončila po příjezdu do naší republiky v Náchodě, kde neunikli pozornosti policistů cizinecké policie.
 
S převaděčem byly zahájeny úkony v trestním řízení, protože je podezřelý za spáchání trestného činu organizování a umožnění nedovoleného překročení státní hranice za úplatu. Pokud bude odsouzen, hrozí mu trest odnětí svobody v trvání  6 měsíců až 5 let. V dalším šetření této věci budou pokračovat kolegové z SKPV územního odboru Náchod, kam jsme případ předali.
Dvacetiletý běženec byl v rámci readmisních dohod mezi vládami ČR a Polska o předávání osob na společných hranicích druhý den předán, s verdiktem správního vyhoštění na 3 roky, polským kolegům. Podle jejich sdělení bude muž v Polsku převezen do Zařízení pro zajištění cizinců a pak s největší pravděpodobností letecky transportován do Vietnamu. Třetí muž, jedoucí jako spolujezdec, byl ve vozidle pouze za účelem služební cesty do Polska a podle všech dosavadních zjištění o převaděčské dohodě neměl žádné tušení. V případu tedy zatím vystupuje jako svědek.

vytisknout  e-mailem