Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Trestní odpovědnost cyklistů

PLZEŇ-VENKOV - V silničním provozu 

     Začala cyklistická sezóna, a tak kromě správného seřízení kola, jeho samotné údržbě či povinné výbavě, by policisté všem příznivcům tohoto sportu chtěli připomenout i trestní odpovědnost cyklistů v silničním provozu. Jednou z novel zákona č. 361/2000 Sb., bylo v České republice zavedeno bodové hodnocení porušení povinností stanovených zákonem, tzv. bodový systém. Tento systém hodnocení se ovšem vztahuje pouze na řidiče motorových vozidel, kterým jsou započteny body v registru řidičů. Na cyklisty se tedy vztahují pouze tresty peněžní či v krajním případě odnětí svobody.
     Jako přestupky lze kvalifikovat většinu činů, kterými mohou cyklisté porušit zákon. Mezi frekventované lze zahrnout vjezd na místa jim zapovězená jako například komunikace určené pouze motorové dopravě, chodníky, pěší zóny nebo přechody pro chodce. Nebo pak naopak nevyužití prostorů pro cyklisty, jsou-li zřízeny, jízda na kole, které nevyhovuje podle předpisů o povinné výbavě, nebo opomíjení povinnosti využívat ochrannou přilbu.
     Jednáním, které může být zařazeno do kategorie trestného činu, je ohrožení pod vlivem návykové látky. Trestní zákoník hovoří o tom, že osoby vykonávající činnost, kterou by mohl dojít k ohrožení života či zdraví lidí nebo způsobit značnou škodu na majetku, pod vlivem návykové látky může být potrestána odnětím svobody až na jeden rok, peněžitým trestem nebo zákazem činnosti. Odnětím svobody na šest měsíců až tři léta, peněžitým trestem nebo zákazem činnosti bude potrestán pachatel, který způsobí pod vlivem návykové látky havárii, dopravní nebo jinou nehodu, jinému ublížení na zdraví nebo větší škodu na cizím majetku nebo jiný závažný následek. Proto dbejte na to, jakým druhem občerstvení se posilňujete.
     Cyklisté jsou nejzranitelnějšími účastníky silničního provozu. Motoristé ale i cyklisti by si měli uvědomit nezbytnost vzájemné ohleduplnosti na silnicích.
 
nprap. Ivana Telekešová, DiS.
23. dubna 2013
 

vytisknout  e-mailem