Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Trestní odpovědnost právnické osoby

ŽĎÁRSKO: Kriminalisté zahájili trestní stíhání firmy 

Kriminalisté ve Žďáru nad Sázavou zahájili trestní stíhání právnické osoby
 
Společnost ze Žďárska obvinil vyšetřovatel z přečinu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi z toho důvodu, že na počítači v provozovně firmy neoprávněně používala program pro vytváření výkresové dokumentace a tím způsobila zahraničním společnostem škodu ve výši bezmála 140 tisíc korun.
 
Kriminalisté se uvedeným případem začali zabývat na základě oznámení poškozené společnosti. Zjistili, že firma na svém počítači používala nelegálně získané programy a tím zasáhla do zákonem chráněných práv k autorskému dílu. Kriminalisté provedenou analýzou počítače zjistili, že od roku 2007 do roku 2012 v něm bylo pomocí nelegálně získaných programů vytvořeno přes šest stovek souborů, ze kterých měla firma prospěch.
 
Ačkoli se kriminalistům během prověřování případu nepodařilo jednoznačně určit konkrétní osobu, která programy do firemního počítače nelegálně nainstalovala, je prokázanou skutečností, že byly používány zaměstnancem společnosti a ve prospěch společnosti, kdy výkresová dokumentace byla zhotovována a agenda vedena s vědomím statutárního zástupce firmy v rámci činnosti firmy. Firma je tedy od 1. ledna 2012 podle zákona o trestní odpovědnosti právnických osob a řízení proti nim za uvedené jednání trestně odpovědná a to za skutky, které se uskutečnily po tomto datu.
 
Za přečin porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi hrozí právnické osobě zákaz činnosti nebo propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty.
 
por. Bc. Monika Pátková
3. dubna 2013
 

vytisknout  e-mailem