Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

Trestných činů bylo vloni méně

BLANENSKO: Policisty nejvíc trápí majetková kriminalita. 

    Na Blanensku se v loňském roce stalo 1765 trestných činů, z nichž se policistům podařilo odhalit pachatele u 920. To je u 52,12% případů. Nejvíce trestných činů (celkem 815) bylo v oblasti majetkové kriminality, kdy pachatelé vykrádali například chaty, prodejny nebo firmy. Tady policisté objasnili 176 trestných činů, což je 21,6%.

     Kromě majetkové kriminality policisty na Blanensku vloni nejvíce potrápila ještě trestná činnost páchaná na seniorech, kdy podvodníci využívají důvěřivosti starých lidí, pod záminkou se dostanou k nim do domu a poté je okradou o všechny úspory. Takových případů se vloni stalo kolem třiceti. Dalším problémem je také sprejerství (vloni šetřeno 61 případů).

    Kriminalistům se dařilo potírat trestnou činnost na úseku drog, kdy realizovali 32 případů týkajících se například nepovolené výroby nebo držení omamných a psychotropních látek, jejich přechovávání, odahleno také bylo několik varen pervitinu a jedna pěstírna konopí. Počet případů v této oblasti oproti roku 2008 vzrostl o 11. 

    V roce 2009 se na Blanensku staly také dvě vraždy, z nich byla objasněna jedna, jedna zůstává nadále v šetření.

    Policisté také šetřili 8 loupeží, objasnili jich 5, což je 62,5 procenta.

    V oblasti hospodářské kriminality bylo šetřeno 140 případů, objasněno bylo 67, což je 47,86%.

     Oproti roku 2008 pokleslo množství trestných činů asi o šedesát. Největší pokles policie zaznamenala v majetkové trestné činnosti.

      Téměř o sto procent narostlo oproti roku 2008 množství případů, které policisté řešili ve zkráceném přípravném řízení. Toto zkrácené přípravné řízení se využívá zejména u trestných činů spáchaných v dopravě, jako jsou například Řízení bez řidičského oprávnění, Maření výkonu úředního rozhodnutí, Ohrožení pod vlivem návykové látky. Zatímco v roce 2008 policisté ve zkráceném přípravném řízení řešili 262 případů, v roce 2009 jich bylo 488.

    

vytisknout  e-mailem