Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Třetina loupeží je vymyšlených

KRÁLOVÉHRADECKO - Za křivé obvinění můžete skončit u soudu 

Začátkem června před půlnocí zazvonil na tísňové lince Policie ČR telefon. Ve sluchátku se ozval mužský hlas, který službu konajícími policistovi sdělil, že se stal obětí loupežného přepadení. K tomu mělo dojít před chvíli u silnice mezi obcemi Nový Bydžov a Městec Králové. Na místo byla proto okamžitě vyslána policejní hlídka z Obvodního oddělení Nový Bydžov, která zde u polní cesty nalezla 29 letého muže. Poškozený uvedl, že jako majitel heren vezl dnešního dne svým osobním vozidlem tržbu ve výši okolo 200 tisíc korun. Během  jízdy byl prý nucen udělat si hygienickou přestávku. Zastavil proto u polní cesty a vystoupil z vozu, aby vykonal svou potřebu. V tom prý však ucítil zezadu náraz do hlavy, po kterém upadl do travnatého příkopu. Když se vzpamatoval, zjistil, že má rozbité okénko u vozidla a ze sedačky, že mu zmizela taška, ve které měl peněženku včetně zmíněné finanční hotovosti. Vzhledem k závažnosti případu byla proto na místo přivolána výjezdová skupina Služby kriminální policie a vyšetřování Územního odboru Hradec Králové, která si případ převzala. Ve věci byly zahájeny úkony trestního řízení pro podezření ze zločinu loupeže s trestní sazbou až na deset let. Policisté provedli ohledání místa činu, ze kterého pořídili také fotodokumentaci. Současně se rozjelo pátrání po neznámém pachateli, který měl z místa činu odjet dodávkovým vozidlem světlé barvy neznámo kam. V průběhu následujících dní muži zákona vyslechli několik svědků a začali analyzovat získané informace. Po vyhodnocení kamerových záznamů a na základě operativního šetření začali  prověřovat také objektivnost výpovědi poškozeného muže. Zkušeným kriminalistům v té době totiž už „něco nehrálo“. Po nashromáždění všech získaných materiálů proto provedli minulý týden opakovaný výslech poškozeného. Jejich podezření se skutečně potvrdilo, když se muž přiznal, že si přepadení i odcizení peněz vymyslel. Přední sklo vozidla u spolujezdce si prý rozbil sám, stejně jako poválel místo v trávě, kam údajně spadl. „Odcizené“ tašky se zbavil tak, že ji vyhodil do rybníka. Peníze chtěl prý původně kvůli osobním problémům použít pro vlastní potřebu, což si nakonec ale rozmyslel.

I když k žádné finanční ztrátě ani poškození dalších osob nakonec nedošlo, policisté na tomto případu strávili spoustu času, který mohli věnovat „skutečným“ případům. V době, kdy pátrali po neznámém pachateli, sháněli a vyhodnocovali získané informace, mohli například pracovat s kolegy na případech, kde je poškození a skutečné oběti trestných činů potřebovali!!

Není proto bez zajímavosti, že zdejší kriminalisté vyšetřovali v období od ledna do září 2015 celkem 14 loupežných přepadení, z nichž 5 bylo vymyšlených. Letos se jedná o 11 nahlášených loupeží, z toho 4 opět vymyšlené.

Potrestání však zřejmě naopak neuniknou dva invalidní důchodci - 58 letá žena a její  66 letý druh z Královéhradecka. Křivě totiž opakovaně obvinili z loupeže svého 51 letého známého. K trestnému činu mělo podle dvojice dojít v polovině července dopoledne před budovou České pošty, s.p. v Hradci Králové Malšovicích. Podezřelý měl prý přistoupit k poškozené a požadovat po ní peníze. Poté, co mu prý řekla, že žádné nemá, měl ji jednou rukou chytit „pod krkem“ a druhou ji z výstřihu šatů vytáhnout peněženku, ze které měl odcizit bankovky v hodnotě 800 korun. Policisté na základě získaných informací podezřelého zadrželi a pro zvlášť závažný zločin loupeže zahájili jeho trestní stíhání. V rámci vyšetřování přibral policejní komisař znalce z odvětví psychologie k posouzení osobnosti svědkyně a z odvětví psychiatrie k podání znaleckého posudku na obviněného. Jelikož policisté v té době zaznamenali jisté nesrovnalosti ve výpovědích svědků, obrátili se rovněž na znalce kvůli věrohodnosti právě jejich výpovědí. V polovině září provedl policejní komisař proto opakovanou výpověď 58 leté ženy i 6 6letého muže, kteří se nakonec přiznali, že si celé přepadení vymysleli. Důvodem prý byl zájem dostat podezřelého před soud za „nevyřízené osobní spory z minulosti“. Policejní komisař proto podal k rukám státního zástupce návrh na zastavení trestního stíhání obviněného. Kvůli lživému obvinění naopak v těchto dnech zahájil vůči dvojici úkony trestního řízení pro podezření z křivého obvinění, spáchaného ve spolupachatelství. Trestní zákoník pamatuje na takové jednání trestem odnětí svobody až na 3 léta.

por. Mgr. Lenka Burýšková
Dne 11. 10. 2016 v 11:50

Odkazy do noveho okna

2 detail poškozeného okna

2 detail poškozeného okna 

Detailní náhled

1 detail místa činu

1 detail místa činu 

Detailní náhled

3 poškozené vozidlo

3 poškozené vozidlo 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem