Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Tři cyklisté skončili s poraněním hlavy v nemocnici

KRAJ - Cyklisté padali na hlavu. Jeden je v ohrožení života. 

Zdravotníci zdravotnické záchranné služby měli o uplynulé neděli plné ruce práce s cyklisty na Českolipsku. V rozmezí několika hodin havarovali na různých místech okresu tři cyklisté, kteří se při pádu na silnici zranili na hlavě. Ani jeden z nich neměl na hlavě ochrannou helmu. Kdyby ji použiliKOLO, bezpochyby by následky pádu zmírnila.

K první nehodě vyjeli policisté a zdravotníci zdravotnické záchranné služby v neděli ve 13.20. V České Lípě krátce před tím projížděl po místní komunikaci od prodejny OBI k sídlišti Špičák 54letý cyklista, který se v klesání snažil pravou rukou zachytit svou kšiltovku, aby mu neulétla,  a přitom se mu "podařilo" levou rukou zmáčknout přední  brzdu. Cyklista následně přeletěl přes řidítka a dopadl hlavou na silnici. Utrpěl přitom kromě otřesu mozku i zlomeninu očnicového oblouku a také rozsáhlé odřeniny.

V 17.30 projížděla 63letá cyklistka ulicí Pod Holým vrchem směrem k ulici Boženy Němcové v České Lípě a z nezjištěných příčin také upadla na vozovku. Vzhledem k tomu, že neměla helmu, poranila se na hlavě a zdravotníci ji převezli sanitou na ošetření do nemocnice.

Nejvážnější poranění na hlavě utrpěl 41letý cyklista, který projížděl kolem 19.50 Novým Borem ve směru od Polevska. V zatáčce v klesání vlivem vysoké rychlosti ztratil kontrolu nad svým sportovním kolem a vyjel mimo silnici, kde dopadl po hlavě  mezi složené klády. Protože mu ji nic nechránilo, utrpěl přitom život ohrožující poranění, se kterým ho tu objevili náhodní kolemjdoucí a přivolali mu zdravotnickou záchrannou službu.

V letošním roce evidují dopravní policisté Libereckého kraje celkem 19 nehod cyklistů (jde o 15 dospělých a 4 děti). Je to o 4 případy více než za stejné období roku 2015. Při těchto 19 nehodách se tři cyklisté zranili těžce a 14 cyklistů utrpělo lehké zranění. Za rok 2015 havarovalo v Libereckém kraji celkem 148 cyklistů. Nejvyšší nárůst zraněných zaznamenáváme vždy s nástupem letních měsíců. Zajímavé je, že ze 148 cyklistů, kteří měli loni nehodu, je jenom 14 dětí. Největší problémy s jízdou na kole mají tedy dospělí.

Ačkoliv zákon o silničním provozu neukládá cyklistům starším 18 let použít  při jízdě na kole ochrannou helmu, měli by ji nosit, protože jim může zachránit život. Cyklisté se ani nemusejí srazit s autem, stačí pouhý pád z kola, aby si způsobili život ohrožující zranění. Důležité při nošení helmy je fakt, že musí svému uživateli sednout a helma sedí správně  jen tehdy, když  v předklonu stále drží na hlavě, i když je zámek řemínku otevřený. A ani helma není věčná, takže by ji měl cyklista  nejdéle po pěti letech vyměnit. Její výměna je nutná také v případě, že prošla zatěžkávací zkouškou, tedy po nehodě, při které cyklista upadl na hlavu. Odborníci také nedoporučují nakupovat použité  helmy v bazaru, když neznáte jejich historii. Cyklisté by si měli důkladně přečíst návod k jejímu použití a raději nekupovat ty helmy, ke kterým výrobce návod k použití nepřikládá.

Rovněž připomínáme, že má být cyklista na silnici dobře viděn, k čemuž slouží barevné nebo reflexní oblečení, ale i reflexní pásky nebo reflexní zástěrky. Do povinné výbavy kola patří samozřejmě přední bílá a zadní červená odrazka. Na pedálech a paprscích kol musejí být oranžové odrazky. Za snížené viditelnosti musí být kolo vybavené světlometem svítícím bílým světlem vepředu a červeným světlem vzadu.

 

10. 5. 2016
por. Bc. Ivana Baláková
KŘP Libereckého kraje, tisková mluvčí

vytisknout  e-mailem