Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Tři loupeže se zbraní objasněny

PLZEŇ - Plzeňští policisté v boji proti násilné kriminalitě slaví úspěchy! 

     Policisté Služby kriminální policie a vyšetřování Městského ředitelství policie Plzeň slaví další významné úspěchy v oblasti odhalování a objasňování zvlášť závažné násilné trestné činnosti. Začátkem tohoto roku se jim po usilovné několikaměsíční práci podařilo objasnit tři loupežná přepadení, k jejichž spáchání pachatel použil střelnou zbraň. Policisté zjistili, že loupežné přepadení obsluhy čerpací stanice, prodavačky v květinářství i obsluhy stánku s občerstvením spáchal tentýž pachatel – 36letý recidivista.
     První případ se odehrál dne 16.12.2012 v půl deváté večer na jedné z čerpacích stanic v Plzni – Křimice. Pachatel nejdříve v prostorách prodejny požádal obsluhu o krabičku cigaret, přičemž prodavačce  podával papírovou bankovku v hodnotě 100 korun. V okamžiku, kdy žena otevřela pokladnu, vytáhl z kapsy střelnou zbraň a namířil ji na poškozenou se slovy „dej sem prachy“ a pohrůžkou usmrcení, pokud tak neučiní. Následně z pokladny odcizil veškerou finanční hotovost a z místa utekl.
     Stejný způsobem se rozhodl opatřit si finanční prostředky o měsíc déle, když 15. ledna 2013 v 16.50 hodin vstoupil do prodejny květin v Plzni na Lochotíně. Nejdříve předstíral zájem o koupi zboží. Následně prodavačku překvapil pistolí namířenou do oblasti jejího břicha a požadavkem vydání veškeré finanční hotovosti. Pachatel se tentokrát nespokojil pouze s penězi uloženými v pokladně. Prohledal i dílnu za prodejním prostorem a poškozené odcizil  mobilní telefon. Poté z místa odešel.
     Třetího skutku se dopustil 3. června 2013 ve 21.30 hodin v Plzni na Doubravce. Zde vstoupil do prodejního prostoru stánku s občerstvením a se střelnou zbraní v ruce požadoval po obsluze finanční hotovost. Poté, co mu napadená žena sdělila, že se v provozovně žádné peníze nenachází, neboť denní tržba byla již odvezena, a pokusila se proti agresorovi použít pepřový sprej, natáhl pachatel závěr pistole, namířil zbraň proti poškozené a pohrozil jí zabitím. Následně otevřel zásuvku pokladny, z ní vyňal finanční hotovost a z místa odešel.
     Pachateli nyní za to, že opakovaně proti jinému užil pohrůžky bezprostředního násilí v úmyslu zmocnit se cizí věci, hrozí trest odnětí svobody v délce trvání až deset let.
    
      Těmito třemi skutky však nekončí výčet zvlášť závažného protiprávního jednání, ze kterého se dotyčný zpovídá. V říjnu loňského roku byl plzeňskými policisty obviněn ze spáchání jiných tří loupežných přepadení. Viz. článek zde :  http://www.policie.cz/clanek/serie-loupezi-se-zbrani-objasnena.aspx
 
por. Ing. Hana Štefflová
14. ledna 2014

vytisknout  e-mailem