Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
podhomepage

Policie České republiky – Služba cizinecké policie

 

Tři muži, šest tváří

Brno - policisté brněnského inspektorátu cizinecké policie v tomto týdnu odhalili tři cizince, kteří skrývali pravou identitu. 

Dne 15. března 2010 se dostavil na inspektorát cizinecké policie Brno jednačtyřicetiletý cizinec se žádostí o vydání víza. Policistům předložil cestovní doklad Srbska. Při prověřování jeho osoby policisté mimo jiné zjistili, že byl cizinec brněnským krajským soudem propuštěn z vazby na peněžitou záruku (kauci) ve výši jeden milion korun.
 
Policisté však provedli ještě jeden úkon, který cizinci značně pobyt na našem území zkomplikoval, prověřili ho v systému daktyloskopických karet, kde systém nalezl shodu s úplně jinou osobou, než za kterou se vydává, a ta je stíhána pro majetkovou trestnou činnost a byla již z našeho území vyhoštěna.
 
Cizince jsme po ověření jeho skutečné totožnosti předali kolegům z kriminální služby, kteří ve věci trestných činů maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání a krádeže povedou společné řízení.
 
Policisté tak jedním úkonem odhalili skutečnou identitu muže, který se na našem území dopouštěl majetkové trestné činnosti, a navíc zřejmě obohatili státní rozpočet o jeden milion korun, který propadne státu.
 
Dalším cizincem ze Srbska, který měl v minulém týdnu problémy s cizineckou policií byl o deset let mladší muž, kterého policisté kontrolovali dne 18. března 2010 na ubytovně ve Vranovské ulici. Při kontrole se i on prokázal cestovním dokladem Srbska znějící na jiné jméno, než později policisté zjistili.
 
Jelikož i v tomto případě vzniklo podezření, že se nejedná o osobu, za kterou se vydává, pro ověření totožnosti jsme cizinci sejmuli otisky a prověřili je v policejních databázích. Skutečně vyšlo najevo, že rovněž skrývá svoji skutečnou identitu a měl proto svůj důvod. Pro jeho předchozí nelegální pobyt byl v minulosti z našeho území již vyhoštěn.
 
Cizince trestně stíháme pro trestný čin maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání.
 
Na doplnění uvádím, že oba cizinci se prokázali pravými srbskými doklady, pouze znějící na jiné jméno. Případ zveřejňujeme až dnes, jelikož bylo nezbytné prověřit možnou provázanost cizinců s jinou trestnou činností. Bližší informace k oběma případům není možné specifikovat.
 
Aktualizováno 22. března 2010 - dne 21.3.2010 v dopoledních hodinách policisté brněnského inspektorátu odhalili další podobný případ, tentokrát se však jedná o Vietnamského státního příslušníka. Cizince kontrolovali v Brně v Uhelné ulici. Jako doklad totožnosti policistům předložil fotokopii identifikační strany vietnamského cestovního dokladu. Jelikož cizinec neprokázal totožnost podle zákona, byl zajištěn a předveden na policejní služebnu a policisté se cizince pokusili ověřit jeho totožnost podle našich evidencí, nicmédě doklad, jehož kopii předkládal, nebly v žádném případě jeho, osoba na fotografii v našich evidencích byla někým úplně jiným. I v tomto případě skutečnou totožnost prozradily až cizincovy otisky prstů. Systém vydal jasné stanovisko: jde o cizince, který má krajským soudem vysloven trest vyhoštění již od března 2008, tedy dva roky mařil výkon soudního rozhodnutí a za tento skutek ho čeká další soud, na který vyčká v policejní cele.
 
komisař Roman Pittner
mluvčí cizinecké policie Brno

 

vytisknout  e-mailem