Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Tři případy zanedbání povinné výživy

Hned tři případy zanedbání povinné výživy zaevidovali v těchto dnech policisté na Náchodsku 

V prvním případě si tatínek z Trutnovska soustavně neplní svou vyživovací povinnost na své jedno dítě. Od roku 2009 nezasílá k rukám matky dítěte
miminko.jpgilustrační foto policie
částku 4.000 korun, tak jak mu pravomocně stanovil Okresní soud v Náchodě. Alimenty už dosáhly částky 46.000 korun. Policisté tatínkovi sdělili podezření z trestného činu zanedbání povinné výživy a ve zkráceném přípravném řízení předali na Okresní státní zastupitelství. Soudce může podezřelému muže poslat za mříže až na dvě léta.
 
Další tatínek z Královéhradecka si také od roku 2009 neplní svou zákonnou povinnost vůči svým dvěma dětem. Okresní soud v Náchodě mu stanovil výši výživného na obě děti, otec si jí ale do dnešního dne neplní. Již v minulosti byl za obdobný trestný čin pravomocně odsouzen. Nevzal si z toho ponaučení. Na výživu dětí soustavně nepřispívá a matce dětí dluží více než 70.000 korun. Celý případ je nadále v šetření Služby kriminální policie a vyšetřování Náchod. Muži hrozí trest odnětí svobody v rozmezí jednoho roku až pěti let.
 
Okresní soud v Náchodě určil v roce 2009 muži z Novoměstska posílat na své dítě alimenty. Vždy k 15. dni v měsíci měla od něho matky dítěte obdržet částku 1.000 korun. Do současné doby muž dluží k rukám matky částku nejméně 9.000 korun. Peníze na výchovu matce samozřejmě chybí a musela požádat příslušný městský úřad o pomoc v hmotné nouzi. I v tomto případě hrozí muži trest odnětí svobody od jednoho roku do pěti let.
 
nprap. Jana Pecoldová
15. 3. 2011

vytisknout  e-mailem