Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Tři řidiči sedli za volant s platným zákazem řízení

RAKOVNICKO – Nyní jim hrozí až dvouletý pobyt za mřížemi. 

Maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání je trestný čin, za který hrozí osobě až dvouletý trest odnětí svobody. Nejčastěji se tohoto trestného činu dopouštějí osoby, respektive řidiči, kteří mají soudem vydaný zákaz řízení motorových vozidel. Kdo má platný zákaz řízení motorových vozidel, nesmí řídit vozidlo po tu dobu, než mu tento trest zanikne.
Mnozí řidiči si s tímto jednáním hlavu neláme a za volant usednou. Pak je jen otázkou, kdy budou zastaveni policisty.

Od pátku 23. února do pondělí 26. února byli zastaveni tři řidiči, kteří nerespektovali jim uložený platný zákaz řízení motorových vozidel. Jeden řidič měl k tomu pozitivní test na drogy, druhý řidič odmítl podrobit se testu na drogy a třetí řidič jezdil se třemi zákazy řízení.

V pátek 23. února po půl čtvrté odpoledne zastavila hlídka z Obvodního oddělení Roztoky 32letého muže v Novém Domě, který řídil vozidlo Peugeot. Na výzvu předložil hlídce doklady k vozidlu a občanský průkaz, avšak řidičský průkaz nepředložil. Lustrací policisté zjistili, že dvaatřicetiletý muž má platný zákaz řízení motorových vozidel v délce třiceti měsíců, a to od června 2017. Policisté vyzvali muže k podrobení se testu na jiné návykové látky, což odmítl a k tomu uvedl, že by byl test pozitivní, protože před pár dny vykouřil cigaretu marihuany. Taktéž odmítl lékařské vyšetření s odběrem biologického materiálu.

V neděli 25. února před šestnáctou hodinou zastavili novostrašečtí policisté v Rynholci osobní vozidlo Citroën, jež řídil 27letý muž. Ten nebyl připoután bezpečnostním pásem a k předložení potřebných dokladů hlídce uvedl, že má zákaz řízení motorových vozidel. Policisté tohoto sedmadvacetiletého muže vyzvali k podrobení se testu na drogy, což bezdůvodně odmítl.

Nenapravitelným je 54letý muž, kterého zastavili policisté z Obvodního oddělení Rakovník v Senci, když řídil vozidlo Renault po výše uvedené obci. Lustrací policisté zjistili, že tento muž má uložené tři platné zákazy řízení motorových vozidel pro všechny skupiny, a to rozsudkem Okresního soudu v Plzni, Karlových Varech a Rokycanech až do července roku 2022. Tento čtyřiapadesátiletý muž byl zastaven již 16. února, taktéž v Senci, a k tomu měl i pozitivní dechovou zkoušku s výslednou hodnotou 0,25 promile alkoholu v dechu.

Všichni tři jsou nyní podezřelí ze spáchání trestného činu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání, za což jim hrozí až dva roky za mřížemi.


nprap. Bc. Michaela Richterová
tisková mluvčí
P ČR Rakovník
26. února 2018

vytisknout  e-mailem