Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Tři roky trápily město Beroun hákové kříže, které neznámý pachatel maloval na fasády domů

BEROUNSKO - Kriminalistům se podařilo dopadnout pachatele přímo při činu. 

Tři roky se berounští kriminalisté intenzivně zabývali případem, kdy neznámý pachatel maloval na fasády domů hákové kříže. Pro své výtvory si vybíral místa přímo na náměstí v Berouně a v jeho přilehlých částech. Tímto jednáním značně pobuřoval nemalé množství berounských občanů včetně vedení města.
 
Již od počátku si byli policisté jistí, že toto není dílo extrémistické skupiny, se kterou neměli na našem okrese nikdy žádný problém. Věděli, že se jedná o jednotlivce, a proto tímto směrem ubírali celé prověřování. Skupina kriminalistů, která byla pro tento účel vyčleněna, využila operativně pátracích prostředků k tomu, aby pachatele odhalila.
 
Na konci minulého týdne se podařilo pachatele zadržet přímo při činu, kdy opět maloval hákový kříž na fasádu domu poblíž náměstí. Jaké však bylo překvapení, když zjistili, že pachatelem je 78letý důchodce z Prahy, který pravidelně několikrát v týdnu dojížděl do města Beroun na návštěvy známých.
 
Senior se ke svým činům doznal a s policisty spolupracoval. Motivem jeho jednání bylo vyjádření nesouhlasu se současnou politickou situací v naší zemi. U muže bude následně prozkoumán jeho psychický stav, který motiv jeho činů možná více poodhalí.
 
V minulosti se důchodce nedopustil žádného protiprávního jednání. V nejbližších dnech však bude obviněn hned z dvou trestných činů, a to z poškození cizí věci a projev sympatií k hnutí směřujícímu k potlačení práv a svobod člověka. Sám si možná ani neuvědomoval, že za tyto trestné činy může být odsouzen až k tříletému trestu odnětí svobody.
 
nprap. Marcela Pučelíková
tisková mluvčí
P ČR Beroun
1. září 2014

vytisknout  e-mailem