Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Tři zachráněné životy

V noci na dnešek vyjížděli složky integrovaného záchranného systému a policejní vyjednavači hned ke třem pokusům sebevraždy. Všechny události měly šťastný konec. 

První taková událost se odehrála nedlouho po devatenácté hodině. Tehdy zavolal na linku 112 sedmatřicetiletý muž. Ten operátorovi sdělil, že chce skoncovat se životem skokem z hradeb Vyšehradu.
 
Operátor odvedl veliký kus práce v tom slova smyslu, že sebevraha takzvaně udržel na telefonu do chvíle, kdy k němu přijely první policejní hlídky pohotovostní motorizované jednotky. I tito policisté prokázali, že jsou velikými profesionály. S mužem komunikovali do příjezdu vyjednavačky, tedy několik desítek minut. Zmíněná vyjednavačka pak snahu svých kolegů „dotáhla“ do zdárného konce, kdy muže přesvědčila, aby od svého úmyslu upustil.
 
V tu chvíli ale nastala další peripetie. Sebevrah sice chtěl z hradeb slézt, ale protože se bál výšek, doslova mu zdřevěněly nohy. V tu chvíli podali pomocnou ruku přítomní hasiči, kteří muže z hradeb sundali a předali ho přítomným záchranářům.
 
Nutno zmínit, že do vyřešení celé situace, tedy přibližně na půl hodiny uzavřeli policisté provoz na Podolském nábřeží, aby předešli ohrožení nezúčastněných osob, především řidičů projíždějících vozidel.
 
Další sebevrah zavolal na tísňovou linku nedlouho po půlnoci. V oznámení uvedl, že je poblíž vlakového nádraží, kdy chce ukončit život skokem pod projíždějící vlak.
 
Proto policisté pražské linky 158 přijali hned několikero opatření, která ve finále stála za šťastným koncem celé události.
 
Operátoři totiž o celé situaci neprodleně informovali pracovníky drah, kteří okamžitě zastavili v plném rozsahu provoz na konkrétním úseku železnice. K tomu, že se toto opatření dotklo pouze určité lokality, také přispěli operátoři linky 158. Ti totiž poměrně přesně určili, kde se sebevrah s největší pravděpodobností nachází.
 
Sedmadvacetiletého muže pak našli hasiči, kteří taktéž pomáhali s pátráním, na slepé koleji, kde by se dotyčný vlaku tak jako tak zřejmě nedočkal, což ale samozřejmě nemůžeme v danou chvíli jakkoliv podceňovat, nebo dokonce bagatelizovat.
 
Třetího sebevraha té noci pak hledali policisté, od tři čtvrtě na dvě ráno v oblasti Barrandovského mostu a Hlubočep.
 
Z této lokality totiž zavolal operátům linky 158 sedmatřicetiletý muž. Ten uvedl, že chce skoncovat se životem, neboť se s ním rozešla partnerka.
 
I v tomto případě odvedli veliký kus práce jak operátoři tísňové linky, tak vyjednavačka. Ta nejen že „zoufalému“ muži po telefonu vysvětlila, že se věci dají řešit méně rasantní formou, ale navíc ho dokonce následně i vypátrala. I tento muž skončil v péči záchranářů.
 
por. Mgr. Tomáš Hulan 18. 9. 2015
 

vytisknout  e-mailem