Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Tři ženy okradly starší pani

České Budějovice - Do přízně starší pani se vloudily tři ženy, následně ji okradly o 80 000 korun. Pomozte pachatelky odhalit. (Hlasová schránka 974 221 116) 

Odemčené dveře se včera vymstily, dá se říci,  bezbranné ženě v malé obci na Českobudějovicku. V dopoledních hodinách vnikly na její pozemek a poté i do domu tři neznámé pachatelky tmavší pleti. Dvě z žen pachatelek odvedly pozornost poškozené tak, že jí nabízely ke koupi kabát a jiné věci, zatímco třetí prohledávala byt ženy. Po jejich odchodu zjistila poškozená, že ji zlodějky ukradly 80 000 korun, které měla žena naspořené. Případem se  nyní intenzivně zabývají a po pachatelkách pátrají policisté z Obvodního oddělení Hluboká nad Vltavou. Zlodějky jsou podezřelé ze spáchání trestných činů krádeže a porušování domovní svobody. Setkal - li se někdo z Vás s obdobným případem, kdy se k Vám do obydlí chtěly vloudit tři ženy pod záminkou prodeje věcí, informujte o tom prosím policisty na tísňové lince 158.

Vzhledem k výše uvedenému policisté  znovu apelují na seniory, aby byli obezřetní v tom, koho si vpouští do svého obydlí. V souvislosti s množícími se případy páchání trestné činnosti na seniorech, připomínáme základní pravidla, jak předejít okradení a podvodu.

Jak se chránit před okradením

  • Peníze, doklady i klíče noste v příruční uzavřené tašce nebo kabelce vždy odděleně. berte si jen tolik peněz, kolik skutečně potřebujete.
  • Peněženku uložte na dno nebo do spodní části kabelky nebo nákupní tašky.
  • Kabelku nebo tašku přes rameno nenechávejte viset na zádech, ale mějte ji stále na očích a chraňte ji rukama na boku nebo na břiše.
  • Kabelku nebo tašku nepokládejte v obchodech na police a nenechávejte ji v nákupním vozíku. Nikdy ji neodkládejte s oděvem v šatně kina, divadla, restaurace, ani v čekárně u lékaře či na úřadech.
  • Vyhýbejte se návalům mnoha lidí, tlačenice nahrává zlodějům a okradení může proběhnout bez povšimnutí.
  • Když v tramvaji nebo autobusu čtete, mějte své příruční zavazadlo pořád pod kontrolou.
  • Ve vlaku si vybírejte kupé, kde už sedí další cestující a nenechávejte svá zavazadla bez dozoru.

Jak se vyhnout podvodu

  • Podvodníci využívají různé záminky a lsti, aby se dostali k vašim penězům. Chtějí vniknout do vašeho bytu a pokud z vás nevylákají peníze přímo, ovládají řadu způsobů jak vás okrást.
  • nedůvěřujte neznámým lidem, nikoho cizího nevpouštějte do svého bytu.
  • Nikdy hned neotvírejte dveře, nevíte-li, kdo je za nimi.
  • Pořiďte si panoramatické kukátko, které vám umožní dobře si návštěvníka prohlédnout. Instalujte si na dveře bezpečnostní řetízek, který udrží dveře jen pootevřené, a tak můžete některé věci vyřídit bezpečněji.
  • Zvoní-li opravář, pracovník úřadu či jiných služeb, nechte si předložit jeho služební průkaz, nebo ještě lépe zavolejte na úřad nebo instituci, na kterou se pracovník odvolává. V případě jakýchkoliv pochybností trvejte na tom, že o nabízenou službu nestojíte.
  • Nepodléhejte lákavé vidině snadného zbohatnutí. Podomní nabídky výher v loterii nebo výhodných koupí odmítejte - v naprosté většině jde o podvod.

 

 

por. Bc. Lenka Holická, pisjc@mvcr.cz

3. března 2011

 

vytisknout  e-mailem