Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Třicet kusů munice

LIBERECKO – S pozůstatky sovětské válečné produkce se setkal mladík na Sychrovsku. 

V sobotu 27. ledna na Sychrovsku, krátce před 16. hodinou, nalezl v lesním porostu 26letý muž starou munici.

O svém nálezu čtyř střel okamžitě vyrozuměl operační středisko policie. Bezprostředně po oznámení, vyslal operační důstojník na místo policejní hlídku z nedalekého obvodního oddělení v Hodkovicích.Munice - Sychrov.jpeg

Po příjezdu policistů k nálezu a vyhodnocení situace, muži zákona místo zabezpečili a střežili do příjezdu pyrotechniků.  Policejní specialisté na výbušniny pak na témže místě a v jeho okolí dohledali a vyzvedli dalších šestadvacet střel.
Jednalo se o munici ráže 76,2mm, která se vyráběla pro víceúčelový divizní kanón sovětské provenience, vyvinutý ve Stalinových závodech. Dělostřelecké granáty této ráže byly jednou z nejrozšířenějších druhů munice co do počtu, používané Sověty ve druhé světové válce. Hmotnost jedné takovéto střely (kumulativní - protitankové nebo explozivní - tříštivotrhavé) je něco přes šest kilogramů.

Policejní pyrotechnici po důkladném průzkumu místa nálezu převezli všech třicet střel k odborné likvidaci.

Upozornění
V případě nálezů munice nebo podezřelých předmětů, které mohou munici připomínat nebo jsou-li to předměty snadno s municí zaměnitelné, případně se jedná o nálezy jakýchkoli vojenských produktů, okamžitě vyrozumějte policii prostřednictvím bezplatné tísňové linky 158.
Takto nalezené předměty, u kterých si nejste jisti jejich významem, účelem, stavem, ale i v případě že víte, že se jedná o munici, nevyzvedávejte z místa nálezu. Nijak s těmito předměty nemanipulujte!!! Může velmi snadno dojít k nechtěné iniciaci spouštěcího mechanismu a případné explozi, která by mohla mít za následek ať již škody na majetku, tak především nevratné následky na zdraví a životech osob.
Oprávněni k manipulaci s takovými předměty jsou jen odborně vyškolené osoby.
Pokuste se místo zabezpečit proti možnému zásahu jiných osob. Místo nálezu označte. Buďte policistům kontaktní, zejména z důvodu upřesní místa nálezu. 

29. ledna 2018
por. Bc. Vojtěch Robovský
KŘP Libereckého kraje, tiskový mluvčí

vytisknout  e-mailem