Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Trojice falešných vnuků zneužila důvěry seniorů

Třicet důchodců podvodně připravili o půl miliónu, soud jim dal jen podmíněné tresty. 

       


       Vyšetřování trestné činnosti na seniorech má značná úskalí. Ve prospěch pachatele často hraje věk obětí Pokročilé stáří v některých případech znemožňuje nejen účinnou obranu, ale také objektivní popsání toho, co se vlastně stalo a kdo to způsobil. Senior bohužel mnohdy ani netuší, že se stal terčem útoku všehoschopného podvodníka.
Nejinak tomu bylo také u velké série případů, která se začala odvíjet od jednoho nenápadného telefonátu. Hovor se uskutečnil dne 3.6.2003, pět minut před devátou hodinnou ranní. Neznámý dívčí hlas oslovil důvěrně volanou oběť, 67letou ženu z Ostravy: „Ahoj babi, že nevíš, kdo volá?“ Nic netušící žena odvětila „To jsi ty, Pavlínko?“
       Pachatelka se hned začala vydávat za seniorčinu vnučku, která se dostala do tíživé životní situace a nutně proto potřebovala 30 tisíc korun, samozřejmě v hotovosti. Pravděpodobně jen díky tomu, že žena takovou hotovostí nedisponovala, jako jedna z mála unikla ze spárů zločinců.
štěstí již však o pár hodin později neměla jiná, tentokrát 80letá obyvatelka Ostravy. Oběť v domnění telefonátu se svým vnukem, vydala jeho údajnému kamarádovi pod totožnou záminkou, finanční částku ve výši 50 000 korun.  Během měsíce června se začala hromadit další trestní oznámení, jakoby byla psána přes kopírák - odlišné byly pouze výše částek. Zmizelé obnosy se pohybovaly od sedmi do 90 tisíc korun.
Před týmem kriminalistů stál náročný úkol. V co nejkratší době nejen zjistit jména pachatelů, ale zejména prokázat celou trestnou činnost, o jejímž rozsahu se dalo zatím jen spekulovat. Strategie byla jednoduchá, okamžitý kontakt s poškozeným a získání nejlepšího popisu pachatele. Kriminalisté se však také soustředili na místo, kde docházelo k předávání peněz. Bez zájmu samozřejmě nezůstaly stopy, které mohl pachatel zanechat na místě činu.
Zásadní bylo využití největší slabiny celého, jinak geniálně jednoduchého scénáře zločinců, a to způsobu jakým kontaktovali své oběti. Rozjela se akce „VNUK“, jejíž součásti bylo mimo jiné zpracování a vyhodnocování desítek výpisů hovorů z mobilních telefonů. Výsledek se dostavil v poměrně krátké době. Na základě rozsáhlých analýz výpisů, ale také popisů některých poškozených i poznatků z kriminálního prostředí, byl ztotožněn trojlístek podezřelých.
        Jednalo se o dvě ženy a jednoho muže z Ostravska. Po důkladné přípravě byli podezřelí již 1.8. 2003 zadrženi. Při následných domovních prohlídkách se podařilo zajistit další přímé i nepřímé důkazy svědčící proti podezřelým. Mimo jiné byl zajištěn i telefonní seznam (Zlaté stránky), ve kterém byla podtržena nejen jména potencionálních, ale také skutečných obětí. Desítky jmen. Všechna však měla jedno společné -  jednalo se vždy o dnes již málo používaná, staromódní křestní jména. Tímto velmi jednoduchým způsobem měli pachatelé tipovat starší oběti.
Vina trojlístku byla v některých případech  prokazována také znaleckými posudky z oboru písmoznalectví a fonoskopie. Vynechány nebyly ani znalecké posudky z oboru psychiatrie, vzhledem ke skutečnosti, že se jednalo o konzumenty drog.
Dohromady se kriminalistům podařilo zadokumentovat 30 skutků s celkovou škodou přesahující 500 000 korun. Všichni obvinění byli vzati do vazby.   
         Soud pak po vyhodnocení všech důkazů odsoudil v srpnu 2008  trojlístek k podmíněným trestům odnětí svobody.
 

 

Článek byl napsán pro deník Právo plk. Mgr. Tomášem Landsfeldem, ředitelem Městského ředitelství policie Ostrava, a je zveřejňován v seriálu Práva "Z policejních spisů" .

vytisknout  e-mailem