Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Trojice podvodníků obviněna

Jihočeský kraj – České Budějovice - Kriminalistům se podařilo odhalit rozsáhlou trestnou činnost páchanou na seniorech. (Hlasová schránka 974 221 116) 

Trojici pachatelů se podařilo podvést nejméně dvanáct seniorů, poškozených však podle dosud zjištěných skutečností, bude ještě více. Obvinění muži ve věku jednadvacet, čtyřiadvacet a pětatřicet let začali na našem území páchat trestnou činnost již v únoru letošního roku, jejich jednání učinili přítrž kriminalisté z územního odboru České Budějovice ve spolupráci s kolegy z krajského ředitelství v těchto dnech. Povedená trojice obcházela byty a rodinné domky, kde se snažila vetřít se do obydlí seniorů, a vylákat z nich peníze. Bohužel se jim to hned v několika případech podařilo. Obvinění muži vystupovali jako zaměstnanci společnosti nabízející alternativní energii a seniorům nabízeli přepracování jejich dosavadních smluv s jinými energetickými společnostmi. Tuto službu, však nenabízeli zadarmo, za přepracování smlouvy požadovali finanční hotovost ve výši 2 000  korun. Trojice vystupovala velmi důvěryhodně, mile a profesionálně, na což spoustu z důvěřivých seniorů obviněným „skočilo“ a pozvali je do svých obydlí. Někteří okradení vydali částku 2 000 korun bez větších problémů, jiní u sebe tolik peněz neměli a tak mužům předali alespoň 1 000 korun. U poškozených, kterým se do změny smlouvy moc nechtělo, využili jejich chvilkové nepozornosti a jednoduše peníze ukradli z odložených peněženek. Z jednoho obydlí si odnesli i svazek klíčů, zlaté šperky a platební karty. Okradeným seniorům způsobili celkovou škodu ve výši 60 000 korun. Všichni tři muži si v uplynulých dnech vyslechli z úst vyšetřovatelky obvinění ze spáchání trestných činů krádeže, porušování domovní svobody a podvodu. Nejmladší z obviněných není na kriminálním poli žádným nováčkem, v předchozích letech byl již několikrát za majetkovou trestnou činnost potrestán.
 
Kriminalisté připomínají základní rady a tipy, jak předejít tomu, aby jste se právě vy, nestali obětí podvodníka :
  • Podvodníci využívají různé záminky a lsti, aby se dostali k vašim penězům. Chtějí vniknout do Vašeho bytu a pokud z vás nevylákají peníze přímo, ovládají řadu způsobů jak vás okrást.
  • Nedůvěřujte neznámým lidem, nikoho cizího nevpouštějte do svého bytu.
  • Nikdy hned neotvírejte dveře, nevíte-li, kdo je za nimi.
  • Pořiďte si panoramatické kukátko, které vám umožní dobře si návštěvníka prohlédnout. Instalujte si na dveře bezpečnostní řetízek, který udrží dveře jen pootevřené, a tak můžete některé věci vyřídit bezpečněji.
  • Zvoní-li opravář, pracovník úřadu či jiných služeb (odečet plynu apod.) nechte si předložit jeho služební průkaz, nebo ještě lépe zavolejte na úřad nebo instituci, na kterou se pracovník odvolává. V případě jakýchkoliv pochybností trvejte na tom, že o nabízenou službu nestojíte.
  • Nepodléhejte lákavé vidině snadného zbohatnutí. Podomní nabídky výher v loterii nebo výhodných koupí odmítejte – v naprosté většině jde o podvod.
 
por. Bc. Lenka Holická, pisjc@mvcr.cz
 
29. listopadu 2012

vytisknout  e-mailem